Alkoholiturism kimbutab ka Läänemaa poode (1)

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alkohol.
Alkohol. Foto: Z Jan/PantherMedia / Z Jan

Läti on Läänemaale piisavalt lähedal, nii meelitab odavam alkohol lõunanaabritele nii palju ostjaid, et see annab ka kohalikes toidupoodides tunda.

Haapsalu tarbijate ühistu juhataja Raimond Lunevi sõnul võib praegust olukorda kirjeldada kui vaikust enne tormi, vahendas Lääne Elu. 1. veebruarist tõuseb alkoholiaktsiis veelgi, mistõttu käriseb hinnavahe Lätiga senisest veel suuremaks.

«Talvised sõidutingimused on kehvad, selliste teeoludega ei taha ju kaugele sõita. Aga suvel ikka käiakse. On ju kuulda, et jälle küsib, et ma lähen, kas sul ka vaja on,» rääkis ta. «Ma olen kuulnud siit ja sealt, et kui mõni külamees on jälle Lätis ära käinud, siis on kohalikus poes natuke aega vaikus. Õnneks seda juhtub praegu harva. Ja õnneks ei tule uus aktsiisitõus täie rauaga, nagu alguses plaanitud oli. Ehk on siis tagasilöök ka väiksem.»

Lihula tarbijate ühistu juhi Arvo Miilmetsa sõnul on Lihula Coopi kauplustes Läti alkoholisõja tagajärjed tugevalt tunda.

«Viimase poole aasta jooksul on lahja alkoholi müük vähenenud 15-20 protsenti. Kange alkohol on rohkem kui 10 protsendiga miinuses,» ütles ta. Miilmets rääkis, et Lääne-Eestis ei ole nii agarat alkoholiturismi Lätti kui Eesti lõunapoolsematest maakondadest, aga käiakse ikka. «Mul endal üks tuttav võttis auto inimesi täis ja sõitsid Iklasse.»

Alkoholiturismi piir jookseb kuskil Harjumaa servas. «Seda ei peeta veel liiga pikaks maaks. Tehakse kambakesi endale üks lõbusam väljasõit – uus ajaviite vorm, kus ühendatakse kasulik meeldivaga,» selgitas Miilmets.

Lätti viidud raha jääb kohalikel poodidel aga teenimata. Ka Läänemaal on mõned väiksemad Coopi poed punase tule all. «Me teame oma statistikast, et õlu, kange alkohol ja sigaretid moodustavad osa poodide käibest kuni 30 protsenti. Kui see ära kukub, mille arvel seda poodi siis üleval pidada?» arutles Miilmets.

Läänemaa poodide olukorrast loe lähemalt Lääne Elust.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles