Maksulangetus Läti moodi: hinnalanguse asemel tuli hoopis hinnatõus (4)

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juurviljalett
Juurviljalett Foto: Elmo Riig

Läti põllumajanduskoda tegi kokkuvõtteid jaanuarist, mil hakkas kehtima puu- ja juurviljade maksulangetus. Ja tulemused on hämmastavad, kirjutas majandusleht Dienas Bizness.

Kuigi aasta algusest langetas Läti riigile iseloomulike puu- ja juurviljade käibemaksu seniselt 21 protsendilt 5 protsendile, on vaatamata sellele paljudes kauplustes hinnad jäänud kas samaks või langenud õige vähe, vahendab Äripäev Läti majanduslehte.

Näiteks maksis kurk detsembris 1,25 eurot kilo, vahetult pärast uut aastat küll 1,21 eurot, kuid jaanuari kolmandal nädalal oli kilohind hüpanud 1,35-1,40 euro peale. Põllumajanduskoja juhi Inguna Glube selgitus on, et vähendatud käibemaksumäära põhiline eesmärk oli hoopis pidurdada järsku hinnatõusu uuel aastal.

Kuigi Lätis on ülimadal, viieprotsendiline käibemaks, on hämmastavamaid näiteid veelgi, kirjutab DB. Näiteks kartulikilo maksab Tallinnas 0,27 eurot, Vilniuses 0,25 eurot, aga Riias 0,36 eurot.

Loe lähemalt Äripäevast.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles