Veerand palgast kulub toidule (1)

Liis Elmik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kodumaine toidukaup.
Kodumaine toidukaup. Foto: Teet Malsroos/Õhtuleht

Kõige suurem osa, ligi veerand, pere igakuistest väljaminekutest kulub endiselt toidule. 1993. aastal ulatus toidu osakaal pere-eelarves 44 protsendini, kirjutab Swedbanki vanemökonomist Liis Elmik.

Jaanuaris ulatus hinnatõus 3,5 protsendini. Hindu kergitas toidu, alkoholi ja tubaka ning mootorikütuste kallinemine. Kui Eestis jätkus aasta algul kiire toiduainete hinnatõus, siis maailmas on toiduainete kallinemine aeglustunud. ÜRO Toidu- ja Põllumajandusorganisatsiooni FAO andmetel toiduainete hinnad maailmas USA dollarites arvestatuna tänavu jaanuaris eelneva kuuga võrreldes ei muutunud ja näiteks piimatoodete hinnad langesid neljandat kuud järjest.

Kõige suurem osa, ligi veerand, pere igakuistest väljaminekutest kulub endiselt toidule. 1993. aastal ulatus toidu osakaal pere-eelarves 44 protsendini. Jõukuse kasvades väheneb hädavajalike kulude, nagu toit ja eluase, osakaal tarbimiskorvis ja suureneb erinevate teenuste, sh meelelahutuse ja hobide, osa.

Eestlaste elatustase on viimase paarikümne aasta jooksul oluliselt tõusnud. Hinnatase, sh toiduainete hinnad, on alates 1995. aastast kasvanud üle kahe korra, samal ajal kui keskmine brutopalk on kasvanud 8 korda ja keskmine vanaduspension 9,5 korda.

Kõrgemad aktsiisimäärad kergitasid jaanuaris alkoholi, tubaka ja mootorikütuste hindu. Viimast mõjutas ka toornafta kallinemine. Nii nafta kui teiste toorainete hinnad peaksid sel aastal kasvama vähem kui eelmisel aastal. Swedbanki prognoosi järgi kallineb nafta hind eurodes tänavu keskmiselt 8 protsenti.

Swedbanki hinnangul aeglustub hinnatõus sel aastal 3 protsendini. Erinevatest kaubagruppidest panustavad hinnatõusu sel aastal kõige rohkem toit, alkohol ja tubakas. Veebruaris kergitab alkoholi hindu täiendav aktsiisimaksumäärade tõus. Keskmine brutopalk tõuseb Swedbanki prognoosi järgi hindadest kaks korda kiiremini ehk 6 protsenti.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles