Lugeja küsib: kas tööandja kompenseerib ka vaid kuvariga töötamiseks prillid?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prillid.
Prillid. Foto: Pexels / CC0 Licence

«Töötan arvutiga ning pole prillikandja. Umbes aasta aega tagasi käisin töötervishoiuarsti juures ja sain teada, et silmad on korras, kuid olen viimastel kuudel hakanud tundma, et silmad on pärast tööpäeva väga väsinud. Käisin prillipoes, kus tehti selgeks, et nägemine on korras, kuid soovitati hakata kasutama 0-prille, mis on spetsiaalselt mõeldud kuvariga töötamiseks. Kas tööandja kompenseerib ka sellised prillid?» küsis lugeja.

Vastab Tööinspektsiooni töökeskkonna konsultant Piret Kaljula:

«Selleks, et tööandjal tekiks kuvariga töötamiseks prillide või muude nägemisteravust korrigeerivate abivahendite hüvitamise kohustus, peab olema täidetud kaks tingimust – töötaja on läbinud tervisekontrolli töötervishoiuarsti juures ning töötaja nägemisteravus on vähenenud. Nägemisteravuse muutus võib olla ka silmade väsimine õhtuks, mille vältimiseks on töötervishoiuarst kirjutanud töötajale kuvariga töötamiseks prillid.

Vabariigi Valitsuse määrus sätestab, et tööandja peab töötajale, kes vähemalt poole oma tööajast töötab kuvariga, korraldama tervisekontrolli. Kontroll peab hõlmama muuhulgas silmade ja nägemise kontrolli, arvestades töötervishoiuarsti või silmaarsti määratud tähtaega konkreetsele töötajale, kuid mitte harvem kui üks kord kolme aasta jooksul, või töötaja nõudmisel kuvariga töötamisel tekkinud nägemishäirete korral.

Prillide või muude nägemisteravust korrigeerivate abivahendite hüvitamise kohustus tuleneb samast määrusest - kui tervisekontrollil selgub, et töötaja nägemisteravus on vähenenud, peab tööandja hankima arsti tõendi alusel töötajale kuvariga tööks ettenähtud prillid või muud nägemisteravust korrigeerivad abivahendid või kokkuleppel töötajaga hüvitama nende maksumuse.

Enne prillide soetamist soovitame välja selgitada, kas ettevõttes on olemas kord prillide või muude nägemisteravust korrigeerivate abivahendite maksumuse

hüvitamiseks. Tööandjal on kohustus hüvitada prillide maksumus, kuid ta võib seada piirid, millises summas maksumus hüvitatakse. Määratud hüvitise summa peab olema piisav, et selle eest oleks võimalik prillid soetada. Kui töötaja soovib osta kallimaid prille kui tööandja hüvitab, tuleb töötajal endal vahe kinni maksta.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles