Lugeja küsib: kas auto matiks kiletamisel peaksin ta ka maanteeametis ümber registreerima?

Maria Joost
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kapoti kiletamine.
Kapoti kiletamine. Foto: Kuvatõmmis videost

«Kas ma võin auto kiletada kaitsva kilega, nii et see jääks sama värvi, aga oleks matt ja vastupidi – kui värv erineks? Kas pean selle maanteeametis kuidagi registreerima?»

Küsimustele vastas maanteeameti tehnoosakonna tüübikinnituse ekspert Rait Parve:

Kas ma võin auto kiletada kaitsva kilega, nii et auto jääks sama värvi, aga oleks matt?

«Sõiduki värv määratakse vaatlusega. Näiteks metallikmustal ja mattmustal ei ole liiklusregistri mõistes mingisugust vahet, samuti ei teki probleeme, kui värv muutub hallist hõbedaseks, sest üldjuhul ongi tehnilises kirjelduses nimetuse hõbe taga hoopis värvitoon hall.»

Kas ma võin auto kiletada kaitsva kilega, kui värv erineks? Kas pean selle maanteeametis kuidagi registreerima?

«Iga auto värvi võib värvimise võib ülekleepimise abil muuta, kui see liiklusregistris nõuetekohaselt registreeritakse.

Sõiduki värv on üks osa sõiduki liiklusregistri andmetest. Pärast värvi muutmist tuleb taotleda sõiduki registriandmete muutmist viie tööpäeva jooksul alates värvi vahetusest. Selleks tuleb sõiduk esitada lähimasse maanteeameti teenindusbüroosse registriandmete muudatuse kontrolli. Selle käigus sõiduk identifitseeritakse ning märgitakse liiklusregistrisse muutunud andmed. Seejärel vormistatakse teenindusbüroos registriandmete muudatus ja väljastatakse uus registreerimistunnistus.

Sõiduki registriandmete muutmise riigilõiv on 20 eurot. Kui värvi muutusest nõuetekohaselt teada ei anta, siis ei ole võimalik sõidukiga läbida tehnoülevaatust.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles