Külm käes: mis on päästjatele kõige rohkem silma hakanud?

Maria Joost
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Katkine ahi.
Katkine ahi. Foto: Päästeamet

Päästjad ja Päästeameti inspektorid teevad külma ilma tõttu kodukülastusi ja kontrollivad kasutuseta seisvaid hooneid. Mis on silma hakanud?

Sageli pole koduomanikel ette näidata kutselise korstnapühkija akti. Veerand kontrollitud kodudest on olnud sellised, kus pole suitsuandurit. Mitmes kodus leiti katkiseid kütteseadmeid ja ohtlikke elektrijuhtmeid. Mitmel pool on olnud elektrisüsteem ülekoormatud- ühe pikendusjuhtme taga pesumasin, pliit, külmkapp ja veekeetja.

Katkine ahi.
Katkine ahi. Foto: Päästeamet

Viimastel päevadel on olnud ka väga palju selliseid juhtumeid, kus plastmassist ämbrisse visatud kuum tuhk on tekitanud põlengu. Eile teatati aga, et Tartumaal Ignase külas põleb elumaja teise korruse korter. Päästjad selgitasid, et süttinud olid ahju vastu kuivama pandud halud. Päästjad rõhutavad, et enda vanemaealiste lähedaste ja naabrite kodu tuleohutusele tuleb tähelepanu pöörata ja neid selle parandamisel aidata, et ei juhtuks traagilisi õnnetusi ja ei satuks ohtu kogu maja elanikud.

Ahju kõrval asuvad puuhalud võivad põlema minna.
Ahju kõrval asuvad puuhalud võivad põlema minna. Foto: Päästeamet

Külm on ka loomadel. 28. veebruaril teatati, et Viljandi vallas Suislepa külas Veski tn oli rebane keldriakna penoplastist katte lõhkunud ja sinna pugenud. Esialgu päästjad kedagi ei leidnud, kuid hiljem avastati loom vahelagede vahelt peidust. Päästjad avasid osa laest ning loom põgenes viimaks läbi akna minema.

Eile hommikul teatati Häirekeskusele, et Ardus Tallinna maanteel on eramaja keldris juba kolm päeva kährik. Kose päästekomando päästjad viisid kähriku metsa.

Päästeameti soovitused:

  • Hoidu ülekütmisest ja ära sulge siibrit liiga vara.
    NB! Puitbriketti tohib alla panna oluliselt vähem kui puud. Süüdates koldes korraga sama palju briketti kui harjumuspäraselt halge, pole ahju lõhki kütmine mingi kunst.
  • Ära koorma elektrisüsteeme, ära kata puhureid ja elektriradiaatoreid
  • Hoidu lahtise tule kasutamisest torude sulatamisel
  • Kontrolli suitsuanduri korrasolekut
  • Märka nõrgemat
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles