Eesti puitbriketi ladudes puhub vaid külm tuul (5)

Maria Joost
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Puitbrikett.
Puitbrikett. Foto: Sille Annuk / Tartu Postimees

Pikalt püsinud külmalaine ajal on tõusnud ka nõudlus puitbriketi järele. Eesti puidutööstuste briketiladudes on varud aga otsakorral.

Eesti Puu OÜ tegevjuhi Raimond Parko sõnul on üheks põhjuseks ka kehv sügis, mis ei lasknud ettevõtetel piisavalt toorainet varuda. «Riik oleks pidanud puidu välja vedamise ajaks looma sellise olukorra, et kõigepealt saavad oma riigi tootjad puitu ja siis, kui üle jääb, saavad ka välistarbijad,» sõnas Parko.

Teiseks põhjuseks on pikalt püsinud külmalaine, mis tähendab, et ahjuküttega kodudes kulub puitbriketti tavapärasest märksa rohkem. «Täna on laod tühjad. Siin ei ole enam tulevikku vaadata, vaid seljataga on juba puudus,» sõnas Parko nõutult ja rääkis, et nii kui on uus partii tulnud, on see ühe päevaga ettetellijatele maha müüdud. «Ülejäänud istuvad ja ootavad. Kui keegi tahab kümmet alust, siis me ei müü seda kümmet alust, vaid müüme ühe aluse, sest üheksa klienti jääksid muidu briketist ilm. Tähtsam on praegu igaühele natukenegi anda.»

Karuküte tellimustega tegelev Martin Kullamaa saab päevas ligi seitse kõnet ning peab kõigile soovijatele kahjuks ära ütlema. «Hetkel on nõudlus on nii suur ja külm on ka, nii et kui midagi tuleb, siis kohe ka läheb. Ei ole midagi kindlat,» sõnas Kullamaa. Suur nõudlus on ka hindu tõstnud. Kui varem sai tonni puitbriketti kätte 144 euroga, siis nüüd tuleb välja käia 180 eurot.

Hinnatõusu taga on küttepuude müügiga tegeleva Kroonipuu OÜ tegevjuhi Margus Paapsi sõnul ka tooraine kallinemine. «Tootjate vorst ja või on õhemaks jäänud,» ütles Paaps piltlikult. «Kuigi hinnad on ka tarbijatele tõusnud, on tooraine hind tegelikult veel rohkem tõusnud.» Tooraine hinnalangust Paaps aga enne suve ette ei näe.

Ka Briketipoisid OÜ juhatuse liikme Renee Abeli sõnul võib hinnalangust alles maikuus oodata. «Praegu on keeruline,» sõnas ta.

Kommentaarid (5)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles