Mida peaks silmas pidama gaasigrilli ostes

, tehnilise järelevalve ameti spetsialist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gaasigrillil peab olema eestikeelne ja informatiivne kasutusjuhend.
Gaasigrillil peab olema eestikeelne ja informatiivne kasutusjuhend. Foto: Toomas Huik

Alanud grillihooaeg seab inimesed valiku ette, millist grilliseadet osta. Otsus langetatakse üldjuhul sellise kasuks, mille abil toit kiiresti ning mugavalt valmib, ning seetõttu on populaarsust võitnud ka gaasigrillid. Mida gaasigrilli ostmisel silmas pidada, sellest allpool.

Tootjapoolne märgistus on oluline

  • Gaasigrilli ostma hakates tuleb esmalt veenduda, et see on varustatud selliste andmetega nagu tootja nimi või tunnus, gaasiseadme tüüp ja kategooria (I3B/P), kasutusrõhk (Eestis 30 mbar) ning nõuetele vastavust tõendav CE-märgistus.
  • CE-märgistuse võib gaasiseadme valmistaja oma tootele panna alles siis, kui seade on läbinud kontrolli ja tunnistatud kehtivatele ohutusnõuetele vastavaks. Ilma CE- märgistuseta seade ei vasta nõuetele ning seda ei tohi müüa ega tasu ka osta.

Juhendid peavad olema eestikeelsed ja informatiivsed

  • Ostja peab gaasigrilli soetades kaasa saama eestikeelsed ning piisavat infot sisaldavad juhendid. Enne grilli kasutamist tuleb juhendid tähelepanelikult läbi lugeda.
  • Tehniline juhend peab sisaldama infot kasutatava küttegaasi liigi ja lubatud rõhu kohta ning õpetama, kuidas gaasigrilli õigesti kokku panna.
  • Kasutus- ja hooldusjuhend peab ostjale muuhulgas andma hoiatuse kuumenevatest pindadest ning ülevaate gaasigrilli lubatud kasutuskohtadest.

Gaasigrilli ohutu ühendamine gaasiballooniga

  • Suurem osa gaasigrille on valmistatud vedelgaasiga kasutamiseks. Gaasigrill peab vedelgaasiballooniga olema ühendatud nii, et see ei kuumeneks üle 40 °C ja oleks püstiasendis. Rõhu alandamiseks balloonis kasutatava rõhuregulaatori väljundrõhk ei tohi olla reguleeritav, vaid kindlalt paigas (30 mbar). Rõhuregulaator peab olema ühendatud vahetult ballooni ventiili külge.
  • Vedelgaasi voolik peab sobima just vedelgaasile ja tekkivale rõhule ning vooliku kinnitamisel tuleb kasutada klambrit või spetsiaalset ühendusotsikut.
  • Gaasigrilli kasutamine tuleb koheselt peatada juhul, kui grillil ilmneb mõni tehniline rike, näiteks leegi ebastabiilsus, põletite osaline kustumine jms. Samuti tasub jälgida, et gaasigrilli lülitid oleks selgelt märgistatud (pööramissuund jmt), et vältida nende vale käsitsemist.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles