Lugeja küsib: kas ettevõttes peavad kõigil treppidel olema käsipuud?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türi kultuurikeskuse trepi ehitus.
Türi kultuurikeskuse trepi ehitus. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Tööinspektsioon selgitab, kas ettevõttes peavad kõigil treppidel olema käsipuud.

Lugeja küsib: Meie ettevõttesse paigaldati uued seadmed. Kohtadesse, kus peame tegema nende hooldustöid, pääseme mööda kohapeal valmistatud käiguteid ja treppe. Üle transportööri minekuks on viieastmeline trepp, aga sellel pole käsipuid. Tunnen, et on oht kukkuda trepilt alla, eriti siis kui mul on kaasas tööriistad. Ilmselt võib transportöörile kukkumisel saada tõsiselt vigastada. Kas sellisel trepil peavad olema käsipuud?

Vastab Rein Reisberg, Tööinspektsiooni töökeskkonna konsultant:

Määrus sätestab, et ettevõtte territooriumil või tööruumis paiknevad liikumisteed, kaasa arvatud trepid, peavad olema sellise suurusega ning paiknema nii, et oleks tagatud jalakäijate ohutu liiklemine ning nende läheduses töötavate inimeste ohutus. Trepid peavad olema kindlalt paigaldatud, ei tohi olla libedad ning neil peavad olema inimese allakukkumist takistavad piirded.

Täpsemaid nõudeid õigusaktides ei ole, kuid ohutuse tagamiseks on asjakohane lähtuda standarditest. Standardi kohaselt peab trepil olema kaitsepiire, mille ülemiseks osaks on käsipuu juhul, kui trepil liikudes ületab ronimiskõrgus poolt meetrit. Viieastmelise trepi puhul on kõrgus ilmselt suurem. Trepi käsipuu soovitatavaks kõrguseks on üks meeter trepiastmest. Käsipuu ja trepi vahel peab olema vähemalt üks põlvepiire. Vahemaa käsipuu ja põlvepiirde vahel ning põlvepiirde ja trepi vahel ei tohi ületada poolt meetrit. Et käega oleks käsipuust hea haarata, on soovitatav käsipuu läbimõõt 3-5 cm. Käsipuu peab olema selline, et sellel ei oleks teravaid servi ja ei põhjusta riiete kinnijäämist.

Kui trepp on valmistatud standardi soovituste kohaselt, on ilmselt tagatud sellel ohutu liiklemine ja seega täidetud määruse nõuded.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles