Teenuste ja kaupadega ei või enam EL-is asukohapõhiselt diskrimineerida

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Majandus- ja taristuminister Kadri Simsonil tuleb ette võtta sõit Euroopasse, et Rail Balticu teemasid arutada.
Majandus- ja taristuminister Kadri Simsonil tuleb ette võtta sõit Euroopasse, et Rail Balticu teemasid arutada. Foto: Sander Ilvest

Täna jõustus üle-euroopaline geoblokeeringut keelustav määrus, mis ei luba kaupade ja teenuste müügil seada klientidele erinevaid müügitingimusi sõltuvalt nende kodakondsusest, elukohast või asukohast.

Majandus- ja taristuminister Kadri Simsoni sõnul mõjutab erinevate müügitingimuste kaotamine enim just Kesk-Euroopast kaugemal asuvate riikide inimeste kaubavalikut.

«Geoblokeeringut keelustav määrus tähendab, et Euroopa Liidus tegutseval kauplejal ei ole lubatud põhjendamatult piirata ligipääsu oma toodetele ja teenustele pelgalt kliendi päritolu tõttu,» ütles minister pressiteates.

«Tavainimese jaoks muutub kaubavalik suuremaks just e-poodidest tellides ning kaupmehed ei tohi enam väiksemaid turge välistada,» lisas Simson.

Tänasest jõustunud määrusest tulenevaid kohustusi tuleb kauplejatel täita alates selle aasta detsembrist. Eestis muudetakse selleks ka tarbijakaitseseadust. Määruse rakendus- ja järelevalveasutuseks saab tarbijakaitseamet, kes annab määrusega seotud küsimustes praktilist abi tarbijatele ning kontrollib Eesti ettevõtete tegevust tingimuste täitmisel.

«Oluline on märkida, et keeld ei puuduta neid tooteid ja teenuseid, mille puhul on piirang põhjendatud. Teatud tooted võivad olla osades sihtriikides keelatud ning sellistel juhtudel neid sinna müüa ei saa. Samuti ei kaasne määrusega välisriiki tarnimise kohustust,» kommenteeris minister.

Määrus ei kaota piiranguid autoriõigusega kaitstud sisu müügilt, nagu filmid, muusika, arvutimängud ja raamatud, sealhulgas e-raamatud, kuid töö selle nimel käib. Asukohapiirangud sellistel platvormidel ei kao suure tõenäosusega enne 2020. aastat.

Geoblokeeringut keelustav määrus avaldati 28.veebruaril Euroopa Liidu teatajas ning jõustub kõikides liikmesriikides alates tänasest. Määrus keelab kaupade ja teenuste müügil klientidele erinevate müügitingimuste seadmise nende kodakondsuse, elukoha või asukoha alusel. Euroopa Liidu riigid peavad tagama määruse nõuete täitmise alates selle aasta detsembrist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles