GRAAFIK: millised nutitelefonid on inimesele kõige ohtlikumad? (10)

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sony nutitelefon
Sony nutitelefon Foto: STEVE MARCUS/REUTERS

Tänapäeval on väga tavaline, et inimesed hoiavad oma mobiiltelefoni endale nii lähedal, kui võimalik, asudes kas taskus, olles tihedalt kõrva vastu surutud või lebades öösiti öökapil. Koos sellega on kasvanud mure, millist kahjulikku mõju omab selline telefoni pidevalt enda läheduses hoidmine meie tervisele, ja seda õigustatult.

Kuigi tänaseni ei ole veel ühtegi põhjapanevat uuringut, mis sellele küsimusele selgelt vastaks, aitab ehk juuresolev graafik mingeid järeldusi teha, märgib Forbes. Graafikul on nutitelefonid järjestatud selle järgi, kui palju kiirgust nad eraldavad, kui neid hoitakse kõne ajal kõrva ääres.

Andmed pärinevad Saksa Föderaalsest Kiirguskaitse Büroost (Bundesamt für Strahlenschutz - saksa k), kelle käsutuses on väga ulatuslik andmebaas erinevatest nutitelefonidest ning kiirgustasemetest, mis igaüks neist kiirgab. Kiirgustaset hinnati Apple'i, Blackberry, Google'i, HTC, Huawei, LG, Motorola, Nokia, OnePlusi, Samsungi, Xiaomi ja ZTE nutitelefonidel.

Kuigi tänaseni ei ole kokku lepitud, milline kiirgustase reaalselt ohustab inimese tervist, siis Saksa keskkonnasertifikaati Sinine Ingel (Der Blaue Engel - saksa k) jagatakse ainult neile nutitelefonidele, mille absorptsioonikiirus jääb alla 0,60 vati kilogrammi kohta.

Kui vaadata täna turul olevaid nutitelefone, siis kõige kõrgema kiirgustasemega on Mi A1 telefon, mis pärineb hiinlaste mobiilifirmalt Xiaomi. Kusjuures, just Hiina päritolu mobiiltelefonid paistavad silma oma kõrgema kiirgustaseme poolest. 

Nimelt on kümme enim kiirgust eraldavast 16-st mobiiltelefonist toodetud selliste Hiina tootjate poolt nagu Xiaomi, Huawei, OnePlus ja ZTE. Ka mõned tuntud Ameerika päritolu nutitelefonid esinevad selles nimekirjas, täpsemalt iPhone'i viimased mudelid.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles