Postimees proovis Samsung SmartTV’d

Kuldar Kullasepp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuldar Kullasepp.
Kuldar Kullasepp. Foto: .

Teleri esmakordsel käivitamisel tuleb see seadistada. Kõigepealt kasutajanimed, seotud teenused…



Vahepeal laeb teler alla mõned programmid ja paigaldab need. See ei võta kuigi kaua aega, aga on väga põnev jälgida, sest lubaks oodata justkui enneolematut telerivaatamiskogemust.

Ainult et klaviatuuri ei ole. Pika ja lohiseva kasutajanime kirjutamine teleripuldiga on justkui kohmaka kummiste nuppudega telefoniga sõnumi toksimine. Õnneks on olemas eestikeelne sõnastik ja tänu T9 funktsioonile piisab enamiku sõnade puhul igal klahvil korra vajutamisest – teler saab õige pea aru, mida ma kirjutada üritan.

Veidi hiljem, kui avastada nii Android kui iPhone’ile loodud Samsungi teleri juhtimise rakendus, saab tekste kirjutada ka mobiiltelefoni virtuaalklaviatuuri abil. Nii muutub isegi Facebooki kasutamine teleriekraanil suhteliselt mugavaks. Ent kui juba telefon käes, miks ma peaks kasutama teleri Facebooki telefonis oleva asemel...

Kuid ikkagi, et saada kasutada teleri kõiki võimalusi, peaks sel olema võimalus ühendada juhtmevaba klaviatuur ja hiir. Või siis peaks sel olema Microsoft Kinectiga sarnane kaameraga sensor, mis telerivaataja käega antud käsklused ära tunneb. Aga kaugel seegi tulevik on.

Internetist veel. Smart Hub teenus, mis on väravaks põnevate rakenduste juurde, sisaldab muu hulgas näiteks Youtube’i ja Vimeot. Eriti kvaliteetset sisu pakub just viimane, valikus on hulk põnevaid HD-vormingus lühifilme, mis teleri pildikvaliteedi eriti esile toovad. Seevastu netikülgede vaatamine kaasatuleva lehitsejaga on arvuti või tahvelarvutiga võrreldes piisavalt ebamugav, et seda suhteliselt harva teha.

Samsungi telerirakenduste pood peaks pakkuma omajagu programmikesi, mida telefoni paigaldada, kuid siin Eestis poodi sirvides just kuigi palju rakendusi ei leidu. Ehk paraneb olukord juba (lähi)tulevikus, sest SmartTV’d võtavad poodides üha suurema pinna enda alla.
Samsungi uued telerid on väga nutikad. Näiteks lubavad need telekavas valida saated, mida salvestada kõvakettale või mälupulgale.

Salvestusi oskab maha mängida ainult sama teler ise – piraatlust tuleb ju tõkestada. Telekavast salvestamine on võimalik ainult antennikaabli otsast – kas siis digitaal­ne kaabel või üle õhu saabuv digiTV pilt. Digiboksi kasutajad on sellest võimalusest priid. Seni, kuni telerid ei sisalda näiteks Elioni arendatavat nutiteleri platvormi, ei saa kasutada ka päris kõiki nutitelerite võimalusi.

Ent uurimist jagub igal juhul palju. Kui varasemalt piirdus teleri kasutamine telekanalite pakutava vaatamisega ja teleri uurimisel tuli piirduda mõningate pildisätete timmimisega, siis uutes nutitelerites on kaevamis- ja avastamisrõõmu kui mitte kuudeks, siis nädalateks kindlasti. Võib üsna kindlalt öelda, et nutiteler muudab vaataja harjumusi. Ja olles nutitelerit vaadanud on raske minna tagasi vana teleri juurde...

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles