Nutisõltuvus tekitab järjest enam liiklusohtlikke olukordi (1)

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Täna on mobiilivaba päev.
Täna on mobiilivaba päev. Foto: Monkeybusiness Images/PantherMedia / Monkeybusiness Images

Täna on Eestis mobiilivaba päev, mille eesmärk on eelkõige pöörata tähelepanu maanteeohutusele, kuid pidev tehnoloogia ja nutiseadmete areng on viinud meid nii kaugele, et näiteks eestlased valiksid oma lemmiku asemel pigem nutiseadme.

Norstati korraldatud tarbijakäitumise uuringu kohaselt ei ole 60 protsenti eestimaalastest nõus oma internetiühendusega nutitelefoni mitte millegi vastu vahetama. «Näiteks kodulooma vastu oleks nutitelefoni nõus loovutama vaid 20 protsenti,» märkis Tele2 Eesti klienditeeninduse direktor Sirli Seliov.

«Usun, et paljud meist on kogenud olukorda, kus võtame oma mobiiltelefoni, et vaadata, mis kell on, kuid niipea, kui oleme oma seadme jälle ära pannud, tuleb meelde, et tegelikult me kella ei vaadanudki,» rääkis Seliov.

Samast uuringust selgus, et ligi veerandil 16–35-aastastest inimestest on nutitelefoni kasutamise tõttu tekkinud liikluses sõitja või jalakäijana ohtlikke olukordi.

«Nutisõltuvus ja kasvav informatsiooni hulk on viinud inimesed nii kaugele, et isegi autoroolis ei suudeta enam keskenduda ühele asjale korraga ning tekib pidev vajadus nutiseadme abil maailmaga ühenduses olla,» selgitas Seliov, kutsudes inimesi üles olema liikluses tähelepanelik ja teistega arvestav.

Vajadusel soovitab Tele2 klienditeeninduse direktor endale tõmmata vastav äpp, mis aitab piirata nutikasutust nii tänaval, autoroolis või olulisi tööülesandeid täites kui ka näitab ära, kaua ja milliseid äppe on päeva jooksul kõige enam kasutatud. Selleks sobivad hästi näiteks Offtime, Flipd või Moment, mille abil saab juhtida lausa terve pere nutikasutust.

Seliov lisas, et Eestis pole asjad mobiiltelefoni kasutusel siiski nii halvasti, kui mõnikord arvame, sest 87 protsenti uuringule vastanutest ütles, et liigne nutitelefoni kasutamine ei ole mõjutanud nende isiklikke suhteid ja 94 protsenti väitsid, et see ei häiri nende suhteid tööl või koolis.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles