Hinnatõus Eestis on aeglustunud aastatagusele tasemele

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Joogipiim on kallinenud seitse protsenti.
Joogipiim on kallinenud seitse protsenti. Foto: Toomas Huik / Postimees

Tarbijahinnaindeksi muutus oli 2018. aasta märtsis võrreldes veebruariga 0 protsenti ja võrreldes eelmise aasta märtsiga 2,8 protsenti. Tarbijahinnaindeksit mõjutasid märtsis enim toit ja eluase.

Viimati oli tarbijahinnaindeksi muutus võrreldes eelmise aasta sama perioodiga 2,8 protsenti või väiksem 2017. aasta märtsis, kui see oli samuti 2,8 protsenti.

Kaubad olid 2017. aasta märtsiga võrreldes 3,1 protsenti ja teenused 2,3 protsenti kallimad, kirjutab statistikaamet. Kaupade ja teenuste administratiivselt reguleeritavad hinnad on eelmise aasta märtsiga võrreldes tõusnud 7,5 protsenti ja mittereguleeritavad hinnad 1,5 protsenti.

2017. aasta märtsiga võrreldes mõjutas tarbijahinnaindeksit enim toidu ja mittealkohoolsete jookide 3,9-protsendi kallinemine, mis andis kogutõusust ligi kolmandiku. Sellest omakorda poole andis 7 protsenti kallinenud piim, piimatooted ja munad ning 11 protsenti kallinenud puuvili. Eluase ning alkohoolsed joogid ja tubakas andsid kumbki kogutõusust üle veerandi.

Kodudesse jõudnud elekter oli 10,9 ja üür 8,5 protsenti kallim kui aasta varem. Mulluse märtsiga võrreldes on alkohoolsed joogid kallinenud 13,2 ja tubakatooted 6 protsenti. Mootorikütus andis kogutõusust kaheksandiku. Bensiin oli 7 ja diislikütus 5,1 protsenti kallim kui 2017. aasta märtsis. Toidukaupadest on mulluse märtsiga võrreldes enim kallinenud munad (42 protsenti), külmutatud puuvili ja marjad (31 protsenti) ning õlu (29 protsenti).

Veebruariga võrreldes oli märtsis tarbijahinnaindeksi suurim mõjutaja transport. Märtsiks ostetud lennukipiletid olid 7,9 protsenti odavamad kui veebruariks ostetud piletid ning mootorikütuse hinnad langesid 1,1 protsenti. Suuremat mõju kuumuutusele avaldasid veel kodudesse jõudnud elektri 1,7-protsendiline, üüri 1,9-protsendiline ning alkohoolsete jookide 1,4-protsendiline kallinemine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles