Lugeja küsib: kuidas valitakse töötajate usaldusisik?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töötajate usaldusisiku valimine ei saa toimuda tööandja initsiatiivil, vaid see tahe peab olema töötajatel endil.
Töötajate usaldusisiku valimine ei saa toimuda tööandja initsiatiivil, vaid see tahe peab olema töötajatel endil. Foto: Wavebreakmedia ltd/PantherMedia / Wavebreakmedia ltd

«Meie ettevõttes töötab 80 inimest, kes on laiali erinevates üksustes üle Eesti. Ettevõtte juht arvab, et töötajatega oleks infovahetus lihtsam, kui kõiki töötajaid esindaks usaldusisik nii töösuhete kui töökeskkonna küsimustes. Kas juht saab ja võib korraldada ise töötajate üldkoosoleku, et valida sellel töötajate usaldusisik ning kas ta võib ise välja pakkuda ka kandidaadid?» soovis lugeja teada.

Vastab Tööinspektsiooni peadirektori asetäitja Meeli Miidla-Vanatalu:

«Töötajate usaldusisiku valimise korda reguleerib töötajate usaldusisiku seadus (TUIS). Erinevalt töökeskkonnavoliniku valimistest ei saa töötajate usaldusisiku valimine toimuda tööandja initsiatiivil, vaid see tahe peab olema töötajatel endil.

TUIS kohaselt saavad töötajate usaldusisiku valmisteks üldkoosoleku kokku kutsuda tööandja juures tegutsev ametiühing või enamus tööandja juures töötavatest ametiühingu liikmetest, kui ühing ei ole loodud tööandja juures. Koosoleku võivad kokku kutsuda ka vähemalt 10 protsenti tööandja töötajatest, ehk antud juhul oleks siis vaja vähemalt kaheksa töötaja ühist algatust.

Üldkoosoleku kokkukutsuja teatab töötajatele koosoleku põhjuse ja toimumise aja vähemalt kaks nädalat ette.

Üldkoosolek saab töötajate usaldusisiku valida ehk on otsustusvõimeline siis, kui osa võtavad vähemalt pooled tööandja töötajatest.

Tööandja ise usaldusisiku kandidaate pakkuda ei tohi. Valimise eesmärk ja mõte ongi selles, et tegemist on töötajate esindajaga. Kandidaate võivad esitada kõik töötajad ja tööandja juures tegutsev ametiühing.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles