Parima koduveini ja -siidri konkursile laekus hobitegijatelt 141 jooki

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kodusiider.
Kodusiider. Foto: Renaud Philippe / PantherMedia / Renaud Philippe

Tänavu asub parima koduveini ja -siidri tiitli nimel võistlustulle 63 hobipruulijat, kes saatsid konkursile kokku 141 võistlustööd. Konkursitööd läbivad neli eelvooru ning võitjad kuulutatakse välja 6.–7. juulini toimuval Eesti Väikepruulijate Festivalil.

Kaheksandat korda toimuva konkursi korraldaja, Valgejõe Veinivilla perenaine ja Eesti Väikepruulijate Liidu juhatuse liige Tiina Kuuler tundis suurt heameelt, et tänavu laekus konkursile varasema aastaga võrreldes 41 jooki rohkem.

«Erilise üllatuse pakkusid sel aastal siidrid, mida tuli varasema 5–9 asemel tänavu konkursile koguni 17. Samuti oli üllatav see, et 63 hobitegijast pooled olid täiesti uued osalejad, mis näitab selgelt, et kodune veini- ja siidritegu on Eestis üha populaarsemaks muutunud,» kirjeldas Kuuler.

Ühtekokku laekus tänavusele konkursile jooke 12 maakonnast. Kõige enam saadeti võistlustöid Tallinnast (41)  ja Harjumaalt (22), samas tuli märkimisväärne arv jooke ka Läänemaalt (14), Pärnumaalt (14) ja Võrumaalt (11). Eelmisel aastal laekus konkursile täpselt 100 võistlusjooki.

«Sarnaselt varasemate aastatega on ka tänavu konkursile laekunud jookide peamisteks tooraineteks pigem sõstrad, eriti just mustsõstrad, ja õunad ning mõni üksik rabarberivein või muu toorainega vein nende seas,» märkis Kuuler. «Kui vaadata seda, mida inimesed ise oma veinide peale kirjutanud on, võib tänasel konkursil kohata kõige enam poolmagusaid veine – kuiva veini ja dessertveini on seekord oodatust vähem.»

Kõik konkursile laekunud tooted jõuavad nüüd žürii ette – maikuu jooksul peetakse neli eelvooru, mis toimuvad Toompeal, Eesti Joogikultuuri Muuseumis Luscher ja Matieseni vinoteegis. Viimane eelvoor toimub 23. mail ning siis selguvad finalistid, kes võtavad omavahel mõõtu Eesti Väikepruulijate Festivalil, mis toimub 6.–7. juulini Tallinnas Balti jaama turu Õhtuväljakul. Finaalis parimaks tunnistatud hobitegijad saavad endale ise auhinna välja valida: kas siis auhinna Nordic Sugarilt, kes toetab võitjaveini või -siidri uue partii valmimist Valgejõe Veinivillas, või veinitundja baaskursuse Eesti Sommeljeede Assotsiatsioonilt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles