WhatsAppi juht astus tagasi

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jan Koum.
Jan Koum. Foto: MIKE BLAKE / REUTERS

Maailma suurima sõnumivahetusrakenduse WhatsAppi asutaja ja tegevjuht Jan Koum astus tagasi, kuna läks USA ajakirjanduse andmeil tülli omanikfirma Facebookiga.

«Võtan veidi aja maha, et tegeleda asjadega, mida ma naudin väljaspool tehnoloogiat,» kirjutas Jan Koum oma Facebooki seinal.

Tänane Washington Post kirjutas aga, et Koumil tekkisid lahkhelid WhatsAppi strateegia üle Facebookiga, mis on rakenduse omanik. Koum olevat vastu olnud Facebooki üritustele kasutada WhatsAppi kasutajate mobiiliandmeid, tuua rakendusse reklaambännerid ja lahjendada äpi krüpteerimisstandardeid.

Lisaks WhatsAppile lõikab Koum läbi sidemed Facebookiga ja lahkub selle direktorite nõukogust.

Ukraina immigrandist Jan Koum ja tema äripartner Brian Acton lõid WhatsAppi aastal 2009 ning müüsid selle Facebookile 2014. aastal 19 miljardi dollari eest.

Acton lahkus ettevõttest juba mullu novembris. Facebooki kritiseerijate hulka asus ta juba aastal 2016, mil WhatsAppi kasutajate andmeid asuti osaliselt jagama Facebookiga – see oli äpi põhimõtetega otseses vastusolus olev tegevus. Märtsis 2018 liitus ta Cambridge Anaytica skandaalist johtuva kampaaniaga #deletefacebook.

«Meeskond on tugevam kui kunagi varem ja jätkab hämmastavate asjade tegemist,» kirjutas Koum oma avalduses.

Euroopa Komisjon trahvis möödunud aastal Facebooki 122 miljoni dollariga valeinfo esitamise eest WhatsAppi omandamisel.

WhatsApp on oma 1,5 miljardi igakuise kasutajaga maailma suurim sõnumivahetusprogramm.

Facebooki juht Mark Zuckerberg vastas Jan Koumi avaldusele, et jääb lähedast koostööd temaga taga igatsema, ning lubas WhatsAppi osa põhimõtete alatist säilimist:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles