Toyota Eestis enam diiselmootoriga sõiduautosid ei müü (1)

Maria Joost
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toyota
Toyota Foto: Gene J. Puskar / AP

Toyota lõpetab Eestis, Lätis ja Leedus alates maist diiselmootoriga sõiduautode pakkumise, jättes valikusse hübriidi ja bensiinimootoriga sõidukid. Maastureid muudatus ei puuduta.

2017. aasta oli Toyota jaoks Baltimaades murranguline, sest esimest korda ajaloos eelistasid kliendid hübriidajamiga sõiduautosid diiselmootoriga autodele. Eesti, Läti ja Leedu elanike huvi diiselmootoriga sõidukite vastu on viimaste aastate jooksul märgatavalt vähenenud, kütuse- ja keskkonnasäästlike hübriidide nõudlus aga selgelt kasvanud. Seda on toetanud nii Toyota hübriidmudelite valiku laienemine kui ka inimeste teadlikkuse kasv.

Toyota Baltic ASi tegevjuhi Osvaldo Valentini sõnul viis just hübriidi populaarsuse kasv Toyota revolutsioonilise otsuseni lõpetada sõiduautode puhul diiselmootorite pakkumine.

«Hübriidi omamine on mugav. Inimesed valivad tavamudeli asemel üha sagedamini hübriidi, sest selle ülalpidamine on lihtne, see on töökindel ja vaikne. Toyota hübriidautot ei pea pistikust laadima, sellel on automaatkäigukast ning madalad hoolduskulud ja kõrge jääkväärtus,» ütles Valentini. «Kui inimene on korra hübriidi proovinud, siis ta seda tavamudeli vastu naljalt ei vaheta. Need põhjused on toonud kaasa Toyota hübriidimüügi hüppelise kasvu.»

Inimeste huvi diiselmootoritega sõiduautode vastu väheneb iga aastaga. Kui 2011. aastal oli kõikidest Baltimaades müüdud Toyota sõiduautodest kolm protsenti hübriidi-, 39 protsenti diisel- ja 58 protsenti bensiinimootoriga, siis eelmisel aastal oli hübriidi eelistajate arv kasvanud 27 protsendini. Diisli osakaal moodustas kogu valikust 20 protsenti ja bensiinimootor 53 protsenti.

Eestis ületas eelmisel aastal esmakordselt uute Toyota hübriidide müük diiselversioonide müügi, mil hübriidmudelid moodustasid kogu mudelivalikust pea 22 protsenti. Menukamatest mudelitest valisid kliendid RAV4 hübriidi, Yarise hübriidi ja Aurise hübriidi vastavalt 47 protsenti, 45 protsenti ja 36 protsenti.

Alates 2018. aastast on Toyota Yaris, Auris, Auris Touring Sports, C-HR, Avensis ja RAV4 saadaval ainult bensiini- ja hübriidversioonina. Ainult hübriidautona müüb Toyota mudeleid Prius, Prius+, Prius Plug-in-i. Toyota lõpetab diiselmootoriga sõiduautode müümise, Land Cruiseri ja Hiluxi mudeleid müüakse endiselt ka diiselmootoriga.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles