TABEL: millistele autodele sobib biokütus ja millistele mitte? (3)

Maria Joost
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinn, 03FEB17. 
Kerkinud kütusehind Tallinna tanklates. Sikupilli Alexela.  Tankur.
Foto: Erik Prozes/Postimees.
Tallinn, 03FEB17. Kerkinud kütusehind Tallinna tanklates. Sikupilli Alexela. Tankur. Foto: Erik Prozes/Postimees. Foto: Erik Prozes / Postimees

Kuu alguses jõustunud üle-euroopaline nõue, mis kohustab Eestit müüma biokütuseid vähemalt 3,1 protsenti tarbimisse lubatud kütusest, on tekitanud autoomanikes segadust, et millistesse sõidukitesse üldse tohib biokütust panna.

Maist tekkis kütuse müüjatele kohustus müüa kütust, mis sisaldab vähemalt 3,1 protsendi energiamahu ulatuses biokütust. Biokütuse lisamise kohustust ei rakendata talvisele diislikütusele 2018. aasta novembrist kuni 2019. aasta märtsi lõpuni.

Alates 2019. aasta aprillist peab biolisandit tarbimisse lubatud kütuses olema 6,4 protsenti, mis tähendab, et tanklates hakatakse müüma 95 bensiini asemel E10 kütust.

Sel aastal saavad veel kõik tankida nii, nagu nad on seda seni teinud. Tavapärasest suurema biokütuse osakaaluga mootoribensiini, ehk E10 mootoribensiin tuleb Eesti tanklatesse 2019. aasta aprillis.

E10 mootoribensiini võib kasutada piiranguteta sõidukitel, mis sellise mootorikütuse kasutamiseks on kavandatud. Kõikidele uutele sõidukitele on E10 mootoribensiin sobilik. Teistel sõidukitel E10 kasutamise sobivuse kontrollimiseks on AMTEL (Autode Müügi- ja Teenindusettevõtete Eesti Liit) koostanud tabeli:

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles