Taliga: töötajatel on õigus kõrgemat palka oodata

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Ametiühingute Keskliidu juht Harri Taliga
Eesti Ametiühingute Keskliidu juht Harri Taliga Foto: Teet Malsroos/Õhtuleht

Esimese kvartali keskmise palga tõus kõrgemale kolme aasta tagusest kriisieelsest tasemest näitab, et majandusel läheb paremini ning tootlikkuse tõusuga on töötajatel õigus oodata kõrgemat palka, kinnitas Eesti Ametiühingute Keskliidu esimees Harri Taliga ERRi raadiouudistele.

Taliga sõnul on tänane 4,5-protsendiline palgatõusu uudis positiivne märk selles mõttes, et neljandat kvartalit järjest nominaalpalk kasvab. «Eelmise aasta esimeses kvartalis see veel langes 2,3 protsenti ja kui kevadel ja suvel palgatõus oli 1 protsendi suurusjärgus, siis viimased kaks kvartalit on see olnud 4 protsenti või isegi sutsu rohkem. See on kahtlemata positiivne trend, » rääkis Taliga.

«Kui vaadata absoluutnumbrites, siis 2008. aasta I kvartalis oli keskmine palk 788 eurot, täna 792 eurot ehk kriisieelne tase on nelja euro võrra ületatud. See peaks olema selge märk sellest, et Eesti majandusel läheb paremini,» lausus ta.

Taliga sõnul on ka tootlikkus suurenenud ning töötajatel on õigus oodata kõrgemat palka.

Kogu tootlikkus sõltub Taliga sõnul täna ainult tööandjast, sest neid kohti, kus tootlikkus inimese käte kiirusest sõltub, on väga vähe. «See on suur väljakutse meie tööandjatele, kes on saanud oma majandusriskid veeretada töötajate kaela sellega, et kui on majanduses rasked ajad, siis kärbitakse palku,» lausus Taliga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles