Tööinspektsioon: ööpäev läbi töötavad ettevõtted ei analüüsi öötöö riske

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tööinspektsioon
Tööinspektsioon Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Tööinspektsioon kontrollis ööpäev läbi töötavaid tootmisettevõtteid. Kontrollitud ettevõtetele tehti 43 suulist soovitust, tuvastati 44 rikkumist ning ettekirjutus koostati 10 rikkumise kohta.

Sihtkontrolli eesmärk on pöörata tähelepanu öisel ajal töötamisele kui terviseriskile. Kontrolli käigus vaadati üle tööandja tegevus ohutute ja töötaja tervist hoidvate töötingimuste tagamisel ning seda eelkõige tootmisettevõtetes, kus töö toimub katkematu protsessina 24/7, ütles tööinspektsioon pressiteate vahendusel.

Tööinspektsiooni töötervishoiu talituse juhataja Silja Soone sõnul on inimese organism loodud tegutsema valges ning puhkama pimedas. Ööpäevase rütmi muutudes on töötajad rohkem ohustatud närvisüsteemi, hingamisteede, südame- ja veresoonkonna ning seedeelundite haigustest. Sageli esineb öötööd tegevatel inimestel ka psüühilisi häireid ja depressiooni.

Seoseid on leitud ka teatud tüüpi pahaloomuliste kasvajatega nagu näiteks rinna- ja eesnäärmevähiga. «Tööandjad peavad mõistma, et öisel töötamisel on oluliselt suuremad riskid. Kui öötöö on ettevõtte jaoks vajalik, tuleb riske adekvaatselt hinnata, võimaldada töötajatele sagedasi puhkepause ning korraldada tervisekontrolle töötervishoiuarsti juures,» rääkis Soon.

Ööpäev läbi töötavates ettevõtetes tuvastatud rikkumistest võib välja tuua puudusi riskianalüüsis. Öötöö riskid olid jäänud hindamata koguni 38 protsendil ning tervisekontrolli korraldus ei olnud nõuetekohane 31 protsendil külastatud ettevõtetest.

Enamasti oli eiratud öötöötaja puhul eelneva tervisekontrolli nõuet. 23 protsendis ettevõtetes tuvastati rikkumisi töötajate juhendamise korralduses ning selle registreerimisel. Sihtkontrolli käigus külastati ettevõtteid Tallinnas, Tartumaal ja Lääne- ning Ida-Virumaal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles