Kaevu seisukord tasub enne suve üle vaadata

Sten Torpan
, Toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: ANTS LIIGUS / PRNPM / EMF / Scanpix

Enne suve tasub kindlasti kontrollida oma salvkaevu olukorda ja vee kvaliteeti, tuletab Keskkonnaamet kaevuomanikele meelde.

«Maa- ja suvilapiirkondades saadakse vett paljudel juhtudel salvkaevudest. Enne suvist veevõttu tuleb aga kaevu seisukord üle vaadata ning vajadusel seda puhastada ja desinfitseerida, et vältida vee reostumist väliskeskkonnast tuleneva saastega. Õige aeg selleks on just suvine kuivaperiood,» kirjutas Sille Ader, Keskkonnaameti pressiesindaja.

Salvkaev on rajatud maapinnalähedastesse veekihtidesse, mistõttu kaevuvesi on maapinnalt lähtuva reostuse eest kaitsmata. Samuti võib salvkaevu sattuda kõrvalisi esemeid või väiksemaid loomi, mis on üheks reostuse allikaks.

«Kui kaevu pole pikemat aega kasutatud, siis tuleks esmalt alustada kaevu tühjaks pumpamisega. Reostuse ilmnemisel tuleb salvkaev puhastada ja desinfitseerida, üle kontrollida nii kaevu tehniline seisukord kui ka võimalikud reostusallikad. Kui kaevu ei puhasta, siis on see ohtlik nii inimese tervisele kui ka keskkonnale,» lausus Kadri Haamer, Keskkonnaameti vee peaspetsialist.

Võimalusel tuleks  kaevuvett kontrollida iga kolme-nelja aasta tagant, kuid kahtluste korral ka sagedamini. Veeproove võtavad atesteeritud veeproovivõtjad, kes järgivad kehtestatud nõudeid.

Vee kvaliteedi hindamist saab iga kaevuomanik tellida näiteks Eesti Keskkonnauuringute Keskuselt, Terviseametilt ja suurematelt vee-ettevõtetelt. Joogivee puhtust hindavad akrediteeritud laborid, kes teevad veele mikrobioloogiliste ja keemiliste omaduste analüüse.

«Selleks, et vältida kaevu reostumist, tuleb täita kaevu hooldusala nõudeid. Salvkaevu rakked peavad ulatuma vähemalt 70 cm kõrgusele maapinnast ning maapind kaevu ümber peab olema ümbritsevast reljeefist kõrgem. Kindlasti tuleb üle vaadata kaevukaane seisukord, et vältida sademevee, kõrvaliste esemete ja elusolendite kaevu sattumist,“ soovitas Kadri Haamer.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles