Postimehe test: kas Tartu vesi on parem kui Tallinna oma? (5)

Heelia Sillamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna ja Tartu vee võrdlus.
Tallinna ja Tartu vee võrdlus. Foto: Pilt videost

Kui tartlased leiavad, et parima maitsega kraanivesi on just nende kodulinnas, siis tallinlased sellega naljalt nõustuma ei kipu. Mida näitab aga pimetest ja kuidas selgitab saadud tulemusi Tartu Ülikooli geoloogia ja keskkonnatehnoloogia programmijuht doktor Martin Liira?

Postimees võttis Tartu Ülikoolis ette joogivee pimetesti, et üheskoos geoloogia- ja keskkonnatehnoloogia tudengitega välja selgitada, milline vesi maitseb kõige paremini. Võistlusesse astusid Tallinna, Tartu ja Pärnu kraanivesi, Kesk-Eesti talukaevu vesi ning Eviani ja Värska pudelivesi. Pimetesti võitis ülekaalukalt Tartu vesi, mis valiti parimaks veeks neljal korral ning kõige vastumeelsema vee tiitli sai endale Tallinna vesi.

Seevastu valis ainus pealinlane ehk Postimehe ajakirjanik pimesi kõige paremaks just Tallinna vee ning kuigi katses osalenud pärnakas valis parimaks Tartu vee, oli ka tema teine lemmik Pärnu vesi. «Inimene harjub kõigega,» kommenteeris Liira, selgitades, et  üldiselt meeldibki inimestele ka pimesi rohkem vesi, mis on neile tuttav ja millega nad juba harjunud on. Sealjuures rõhutas ta, et tegelikult on meil Eestis puhta kraaniveega igal pool vedanud ehk veekvaliteedi poolest kedagi eriliselt esile tõsta ei saa.

Liira sõnul on sellist pimetesti geoloogia ja keskkonnatehnoloogia tudengitega tehtud ka varem ning märkimisväärne on see, et just pudeliveed jätavad inimesed alati külmaks. Seevastu Tartu vesi on alati edukas olnud. Milles peitub aga Tartu kraanivee võlu? «Tihtipeale on nii, et meile meeldib natuke soolane vesi,» lausus Liira, selgitades, et kuna Tartu vesi on põhjavesi ja seetõttu on selles lahustunud soolasid veidi rohkem, siis võib seda võrreldes Tallinna Ülemiste järve pinnaveega ka parema maitsega veeks pidada.

Vaata videost lähemalt, kuidas vee degusteerimine välja nägi! 

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles