Lugeja küsib: miks leidub osa telekanalite programmis «pimendamist»

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Televiisor
Televiisor Foto: www.flickr.com

Telia poole on pöördunud mitu klienti, kes tunnevad huvi, miks on mõne telekanali saatekavas küll kirjas konkreetse spordivõistluse ülekanne, kuid kanalit vaatama asudes näeb ekraanilt vaid teksti, mis informeerib, et kanalil puuduvad õigused selle sisu edastamiseks Eestis.

Telia teatel peitub vastus selles, et osa telekanaleid ei oma õigusi teatud piirkondades (sh Eestis) eri spordivõistluste näitamiseks ja peavad tulenevalt edastamisõiguste nõuetest oma programmi näitamise ajutiselt peatama ehk spordivõistluste ajaks «pimendama».

Telia Eesti televisiooni ja multimeedia valdkonna sisujuht Birjo Kiik selgitas, et telekanalite edastamisõigused eri territooriumidel on erinevad. Ehk kui Soome telekanal YLE omab näiteks olümpiamängude edastamise õigust Soome territooriumil, ei ole tal tingimata edastamisõigust Eesti territooriumil (võib, aga ei pruugi olla).

Seetõttu peab telekanal spordivõistluse ajaks piirama oma programmi edastamise Eesti suunal. Teine variant on, et telekanal esitab vastava taotluse oma programmi «pimendamiseks» kohalikule teleteenuse pakkujale.

«Kõik see on tingitud edastamisõiguste reeglitest, mida telekanalid peavad järgima.  Seetõttu võib esineda eri telekanalite programmides just erinevate spordivõistluste puhul sääraseid pimendamisi,» märkis Kiik.

Tema kinnitusel peab initsiatiiv programmi edastamise piiramiseks tulema telekanali poolt ning vastava info peab telekanal edastama ka kohalikule teleteenuse pakkujale, näiteks Teliale.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles