Kuidas valida endale koju sobiv teler?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Samsungi 55-tolline kumer OLED-teler
Samsungi 55-tolline kumer OLED-teler Foto: SCANPIX

Elisa TV-teenuste valdkonna juht Silver Soomre annab nõu, kuidas valida omale sobiv teler.

Teleri suurus

Enne poodi minemist peaks välja selgitama milline teler sulle koju mahub. Kui vaatamiskaugus on väga suur ja ostad koju väikse teleri, pole seda kuigi meeldiv õhtuti vaadata. Vaatamiskaugus teleri ja vaataja vahel võiks olla kahe kuni kolme teleri diagonaali pikkune. Ehk kui on plaanis osta 49-tolline teler, siis võiks vaataja olla umbes 2,4 kuni 3,5 meetri kaugusel ekraanist. Kui suurem, näiteks 55-tolline, võiks telerit vaadata juba alates 2,7 meetri kaugusest.

Kui kodus on seinasektsioon ja praegune teler mahub sinna sisse, tuleks teleri suuruse puhul võtta arvesse kapi mõõtmed, mitte teleri praegust suurust. Telerite ääred on läinud aastatega järjest õhemaks ja kappi, kuhu mahtus varem 42 tolline teler, võib mahtuda nüüd viis kuni kümme tolli suurem mudel.

LED, QLED või OLED?

Mis tüüpi paneel teleri pilti näitab on üks põhilisi omadusi, mida uue teleri puhul jälgida. Suur osa telereid, mis turul liigub, on hetkel LED LCD paneelid ja on tavakasutajale täiesti sobilikud, pakkudes väga ergast pilti ja heal tasemel värve. Sama on ka QLED teleritega.

QLED on Samsungi turundusnimi kirjeldamaks nende uut LED-telerite seeriat. Peamine erinevus LED ja QLED-i vahel seisneb selles, et Samsung on asetanud LCD paneeli ja LED valgustuse vahele väga hea filtri, mis toob värvid erksamalt esile.

Rohkem erinevusi on aga OLED teleritel. Kuigi nimed on kõigil üsna sarnased, siis tehnoloogia on OLED-teleritel mõnevõrra erinev. Erinevalt LED-teleritest on OLED-paneelidel võime iga ekraani piksli heledust ja värvi eraldi muuta või see sootuks välja lülitada.

See võimaldab OLED-paneelidel näidata suurepärast musta värvi, kontrasti, vaatenurka ja tagab erakordse pildikvaliteedi, mida LED või QLED ei suuda. OLED teleri miinuseks on limiteeritud ekraani erksus ja hind, küll langeb pidevalt, kuid LED teleritega võrreldes on endiselt kõrgem. Lisaks tasub mainida, et OLED-telerile võib mõni pilt «sisse põleda» sarnaselt juba turult kadunud plasmadele, kuid selleks peab ekraan väga kaua sama pilti näitama, seega oht selle tekkimiseks on väga väike.

Kui rahakott kannatab ja on soov näha parimat pilt, mida hetkel võimalik, tasub valida OLED-paneeliga teler. Kui on soov aga LED- või QLED-paneeliga teler võtta, ei valmista ka need pettumust.

Ekraani resolutsioon – 4K või Full HD?

Full HD ehk täis-HD-resolutsioon sai standardiks telerite puhul juba 2007. aastal ja täna, ligi kümme aastat hiljem, on uueks standardiks 4K, mis pole enam sugugi kallis. 4K on lühend, mis tähistab ümardatult pikslite arvu ekraani horisontaalis ja seda toetavad telerid näitavad 3840x2160 (2160p) resolutsioonis pilti.

4K formaati toetavad paljud välismaised voogedastusteenused, Blu-ray filmid, mängukonsoolid ja arvutimängud. Kui on soov osta tulevikukindlat telerit, on 4K just sinule. 4K tehnoloogia on viimaste aastatega läinud järjest odavamaks ja ultra kõrgresolutsiooni toetavad telerid on juba praegu väga soodsad.

Samas ei paku ükski kodumaine telekanal ega TV-teenuse pakkuja 4K sisu, mis tähendab, et kui Netflixist, videomängudest ja 4K blu-ray filmidest ei huvitu, võib mõelda, et pole lihtsalt mõtet rohkem maksta 4K resolutsiooni toetava teleri eest. Hinnavahe on tegelikult väga väike ning kui tahta koju suuremat kui 43-tollist telerist, ei jää muud üle, kui võtta n-ö tulevikukindel 4K teler, sest täis-HD-telerite valik on hetkel veel kasin.

Tootja pildiparanduse tarkvara

Kui valikus on erineva tootja, aga sama tüüpi paneelidega telerid, võib pildi kvaliteet telerite vahel erineda. Iga tootja teeb oma telerile eraldi tarkvara ja osa sellest on pildiparandus, millest osa moodustab pildiparandus eesmärgiga muuta pilt selgemaks, eemaldada müra, parandada värve jne.

Selleks, et veenduda, milline teler kõige paremini kodumaiseid kanaleid või soovitud sisu näitab, tuleks sammud seada poodi ja paluda näha telereid kõrvuti töötamas. Uurimustöö pildiparanduse kohta võib ära teha ka internetis surfates, kuid kuna tegu on ikkagi visuaalse elemendiga, siis oma silm on kuningas.

Mis on HDR – HDR10 ja Dolby Vision?

Kui oled käinud poes telereid uurimas või postkasti maandunud tehnikareklaami lehitsenud, oled ehk märganud, et telerite juures on suur silt tähtedega HDR. HDR (high dynamic range) ehk ülidünaamiline ulatus on tehnoloogia, mis lubab teleril kuvada värve ja kontrasti realistliku ja loomulikuna.

HDR-i levib mitmes erinevas formaadis, kuid kõige populaarsemad on hetkel HDR10 ja Dolby Vision ning sõltuvalt sellest, mida sa vaatad, võib sisu toetada ainult ühte HDR-i formaati. Kui teler seda ei toeta, siis HDR esitataval filmil või mängul puudub. Netflixi uuemad seriaalid ja filmid toetavad ühte kahest või mõlemat korraga ning leidub ka telereid, mis toetavad mõlemat HDR-i formaati. Seega tasuks huvi korral uurida enne, millist HDR-i formaati teler toetab.

Kas su teler on tark?

Iga tootja uuemad telerid tulevad varustatuna mingi tarkvaraga, mis laseb teha enamat kui heli ja kanalit vahetada. Näiteks on võimalus vaadata videoid YouTube’ist, surfata veebis, kuvada nutitelefoni sisu suurel ekraanil või vaadata Netflixi ilma, et peaksid arvuti ühendama. LG telerites on näiteks WebOS, Sony kasutab AndroidTV-d ja Samsung SmartHub-i.

Teoorias toimivad nad kõik samamoodi ja mastaapseid erinevusi nende vahel ei erine, seega tasuks poes vaadata, millist telerit on loomulikum ja lihtsam kasutada. Näiteks LG teleritega tuleb kaasa MagicRemote, mis laseb teleri sisu valida traditsioonilisest puldist erinevalt. Kogu oma meelelahutuse juhtimiseks pead ainult klõpsama, kerima või puldiga viipama.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles