Mais elektrihind langes

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaugloetav arvesti.
Kaugloetav arvesti. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Maikuus langes Eestis elektri börsihind kolm protsenti 38,66 euroni megavatt-tunni eest. 

Soome hinnapiirkonnas kahanes elektrihind ligi neli protsenti 38,63 euroni, teatas Elering. Läti ja Leedu piirkondades olid hinnad tõusutrendis ja kasvasid võrreldes aprillikuuga üheksa protsendi võrra 43,69 euroni megavatt-tunni kohta. Hinnaerinevust Soome hinnapiirkonnaga esines Eestis kuu kohta kolmel tunnil ja Lätiga 271 tunnil.

Põhjamaade elektribörsi Nord Pool süsteemihind langes maikuus 14 protsendi võrra 33,45 euroni megavatt-tunni eest.

Elektri võimsusvood olid maikuus Eesti ja Soome vahel suunatud 86 protsendil ajast Eestisse ja seitsmel protsendil Soome. Kaubandust ei toimunud kuu kõikidest tundidest 56 tunnil ehk kaheksal protsendil ajast. Turule antud võimsus kasutati mais Eesti suunal ära 37 protsendi ulatuses ja Soome suunal ligi ühe protsendi ulatuses. Kogu ülekandevõimsus kasutati sajaprotsendiliselt ära kolmel tunnil Eesti suunas.

Eesti ja Läti vahel olid võimsusvood 98 protsendil ajast suunatud Lätti ja üheksal tunnil ehk ühel protsendil ajast Eestisse. Kaubandust ei toimunud maikuu kuuel tunnil. Turu käsutusse antud ülekandevõimsusest kasutati mais Läti suunal ära 67 protsenti ja 273 tunnil kasutati ära kogu turule antud võimsus.

Piiriülese ülekandevõimsuse jagamise tulu teenis Elering maikuus 359 000 eurot.

Elektrihinda mõjutava süsinikdioksiidi emissioonikvootide hind on tõusutrendi ja tehingud toimusid eelmisel kuul tasemel 12,92-16,28 eurot tonni kohta. Aasta tagasi oli hinnavahemik 4,34-5,19 eurot tonni kohta.

Nasdaq OMX tulevikuturu maikuu viimase kauplemispäeva tehingute järgi võib elektri börsihinnaks juunis kujuneda 46,95 eurot megavatt-tunni eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles