Kahvliahvid soovitavad: M’tabbal ehk baklažaan tahiiniga

FreshGO
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Hele-Mai Alamaa

See toit on tõeline superstaar, tõsine rivaal hummusele. Palestiinas iga nurga pealt leitav baklažaanikreem on sugulane meil rohkem tuntud baba ganoush’iga, aga on heldem tahiiniga. Täiuslik lisand salatitele ja võileivale, dipiks grillitud juurviljakrõpsudele ja valgele leivale.

Retsept on ilmunud Pere & Kodu aprillinumbri toidulisas Pereköök (autor Merle Liivak). Autori reis Palestiinasse toimus koostöös MTÜ Mondoga osana Euroopa Komisjoni  rahastatavast projektist Media4Development.

Keskmise kausi jagu

  • 2 suuremat baklažaani
  • 5 sl tahiinit (ühesõnaga, julgelt!)
  • 1 sidruni mahl
  • 2 sl sooja vett
  • 1-2 purustatud küüslauguküünt
  • sool, pipar
  • soovi korral suts hakitud tšillipipart
  • serveerimiseks törts oliiviõli
  • kaunistuseks hakitud peterselli, viinamarjatomateid ja sidruniviile

Pese ja kuivata baklažaanid. Nende küpsetamiseks on mitu varianti. Üks võimalus on seda teha gaasipliidil, sest siis saab baklažaan külge ägedalt suitsuse meki, mis on M’tabbalile iseloomulik. Selleks lükka viljadele tagumisest otsast sisse metallist kahvel, et neid oleks hõlbus tulel ringi keerata. Aseta baklažaanid gaasitulele. Küpseta igas küljest, kuni tõmbuvad kortsu ja on korralikult kõrbenud. Teine variant on vilju küpsetada ahjus: tee kahvliga täksud sisse ja aseta siis nii tunniks kuuma ahju, kuni baklažaan on eeskujulikult kokku vajunud. Kolmas variant: grilli.

Valmis viljad aseta taldrikule jahtuma või pane viljad külma vette ja kui need on jahtunud, pigista neist õrnalt vesi välja.

Eemalda jahtunud viljadelt koor. Edasi on taas sinu valik, kas segad tahiini sidrunimahla ja sooja veega ühtlaseks pastaks kausis või teed seda mikseri/blenderiga. Viimasel juhul tuleb pasta eriti kreemine, sel juhul võid ka baklažaani sellega koos korraks läbi mikserdada. Tõeline palestiinlane võtab siiski kausi ja kaks nuga, ning hekseldab baklažaani käsitsi väikesteks tükkideks ning segab siis muuga kokku. Oleneb, kas sulle meeldiks rohkem tükiline või ühtlane tulemus.

Enne lauale panekut tee kreemi sisse lusikaga spiraalne ring ja nirista peale oliiviõli. Kaunista peterselli, viinamarjatomatite ja sidruniviiludega. Tantaraa!

NB! M’tabbal säilib külmikus värskena viis päeva. Enne taaskasutamist maitse ja lisa vajadusel soola-sidrunimahla.

Allikas: http://kahvliahvid.ee/retsept/mtabbal-ehk-baklazaan-tahiniga/

Copy
Tagasi üles