Suurimad e-poed muutusid turvalisemaks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alibaba Groupi juht Jack Ma.
Alibaba Groupi juht Jack Ma. Foto: BOBBY YIP / REUTERS

Esmaspäeval allkirjastasid Alibaba, Amazon, eBay ja Rakuten-France lubaduse, mille kohaselt võtsid netikaubandusehiidud kohustuse kõrvaldada ohtlikud tooted kiiremini müügist.

Neli suurt veebiettevõtet võtsid kohustuse reageerida liikmesriikide ametiasutuste esitatavatele teatistele ohtlike toodete kohta kahe tööpäeva jooksul ja klientide esitatavatele teadetele viie tööpäeva jooksul. Liikmesriikide ametiasutustele luuakse spetsiaalsed kontaktpunktid ning klientidele lihtne viis ohtlikest toodetest teatamiseks, teatas Euroopa Komisjoni pressiesindus.

"Üha enam inimesi EL-is ostavad kaupa veebipoodidest. E-kaubandus on andnud tarbijatele uusi võimalusi ja rohkem valikut madalamate hindadega. Tarbijatele tuleks tagada veebis kauba ostmisel sama ohutuse tase kui poes. Tunnen heameelt tooteohutuse lubaduse üle, mis parandab veelgi tarbijate ohutust. Kutsun ka teisi internetipõhiseid kauplemiskohti selle algatusega liituma, et internetist saaks EL-i tarbijate jaoks ohutu koht," ütles Euroopa Liidu tarbijaküsimuste volinik Věra Jourová.

Eurostati andmetel moodustas veebimüük 2016. aastal 20 protsenti EL-i kogumüügist. Järjest sagedamini esitatakse EL-i kiire teabevahetuse süsteemi kaudu teateid veebis müügil olevate ohtlike toodete kohta.

Euroopa Liidu e-kaubanduse direktiiviga kehtestati problemaatilisest veebisisust teatamise ja selle kõrvaldamise menetlused, aga ei reguleeritud neid üksikasjalikult. Esmaspäeval nõustusid Alibaba, Amazon, eBay ja Rakuten-France mitme kohustusega, et tagada EL-i tarbijate hea kaitse.

Internetipõhised kauplemiskohad ja Euroopa Komisjon hindavad iga kuue kuu tagant kohustuste täitmisel tehtud edusamme ning avaldavad aruande. Euroopa Komisjon kutsub ka teisi internetipõhiseid kauplemiskohti järgima head eeskuju ning allkirjastama asjaomase lubaduse, et aidata parandada tooteohutust veebis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles