«Minu parim retsept» võistlustöö: Grillitud veiseliha eesti mehele argipäevaseks kokkamiseks

FreshGO
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kenneth Rivis

E-toidupoe FreshGO retseptivõistluse «Minu parim retsept» esimese meesosaleja osaleja just meestele suunatud retsept on kerge valmistada, annab kõvasti energiat ning paneb hästi tundma.

Retsepti autor on Kenneth Rivis, kes usub, et iga mees peaks suutma endale grillida maitsva õhtusöögi. Kenneth peab ennast metsikuks hingeks metsikus maailmas, kes teeb kõike mida vaja.

Koostisosad

Telli kõik koostisosad vaid 12,85€ eest FreshGO e-poest koju SIIT.

  • Pool kilo mingit normaalset veiseliha – sobib nii välisfilee kui ka kael, kints või sisefilee. Estonian Meat House, Liivimaa Lihaveis või siis Keskturult - lehmad on rõõmsalt aiamaal kasvanud, mahetoodang ja nii edasi. Mina oma retseptis kasutasin veise sisefileed
  • Üks terve punane paprika, vaata, et ei mädaneks ja oleks krõmpsuv, lõhnav!
  • Brokkoli – normaalse suurusega üks punt, mida noorem ja rohelisem, seda seksikam!
  • Šampinjonid – mingi neli tükki, võid ka rohkem kui oled seenesõber.
  • üks väike punane sibul
  • Paar küüslauguküünt
  • Üks tšillikaun
  • Musta pipar
  • Sool
  • Oliiviõli – sama, mingi normaalse kvaliteediga (loe: hästi kallis)
  • Või – miski käsitöö taluvõi oleks hea, aga kui kogu raha kulus juba oliiviõlile, siis sobib ka tavaline 82% või
  • Kodujuust (valikuline)
  • Kuusevõrsed, ma tean, keeruline ja ajamahukas on metsa minna ja korjata, aga no... nendes on peidus ikkagi metsavägi, pluss nad annavad lihale mingi eriliselt hää maitse. Kui sul kuusevõrseid ei ole, siis sobib kasutada ka värsket rosmariini.

Valmistamine

Võta kõigepealt ette lihakäntsakas, kalla üle oliiviõliga ning purusta ohtralt värsket musta pipart ja soola liha kõikidele külgedele. Ja ma mõtlen tegelikult ka OHTRALT! Hõõru kõik kenasti lihasse sisse nagu ürgmees kunagi... ära karda käsi määrida! See on su toit, mida sa hakkad varsti sööma, lisa ka pooleks lõigatud küüslauguküüned! Nii, kui see tehtud, siis jäta liha korraks rahule, las ta puhkab lihtsalt kuskil köögilaua nurga peal, külmkappi pole vaja toppida, toasoe on lausa kohustuslik! Senikaua kuni liha puhkab ei hakka sina telekast mingit Lusti või jumal teab, mis saasta vahtima - võta parem paprika, pese puhtaks, lõika neljaks, eemalda seemned, vars ja muu jama ning tükelda rahulikult viilakateks. Sama tee sibula ja tšilliga. Nüüd oleks hea kui tšilliste kätega silmi ei pühi, muidu on su kokkamised selleks õhtuks kokatud! Ka brokkoli lase vee alt läbi ning lõika normaalseteks suupärasteks tuustideks. Mis meil veel oli? Aa, seened - need lõika neljaks. Šampinjon kusjuures ei taha, et teda pestakse. Kui sul on mingi pintsel olemas, mida sa kuskile värvitünni pole kastnud, siis võid sellega seened üle tõmmata, aga usu mind, väike muld ei tapa!

Nii, me oleme nüüd kenasti sealmaal, et võid panni tulele panna - no tõmba ikka korralik leek alla, niiet pann veidi suitsema hakkab! Kalla üle oliiviõliga ja lisa üks pöidlasuurune tükk võid. Viska paprika, brokkoli, sibul, seened ja tšilli pannile ja lase neil seal vahetevahel segades röstida. Nuusuta ja maitse! Ausalt ka! Ja kui tundub, et on al dente - itaallased ütlevad niimoodi peenelt pooltoorete köögiviljade ja pasta kohta, aga noh... sina mäletad viimasest Itaalia reisist, et vein oli hää ning maksis kolm rubla-euro-dollarit. Pole hullu, ühesõnaga, nii kaua kuni sa seda jama siin oled lugenud ning Itaalia siresääri meenutanud, on arvatavasti su köögivili ammugi al dente... nii, kalla kogu segu mingi suva kaussi või mis iganes parasjagu käepärast on... ja las nad olla seal.

Nüüd - leia üles liha! Kui selle on vahepeal mingi koer või Leviathan ära söönud, siis noh... oledki kokkamise lõpetanud tänaseks ning sinu veganpraad ootab sind kausis!

Kui aga liha on alles, siis on super! Kuumuta uuesti pann, lisa või ja oliiviõli, nüüd lase pann korralikult kuumaks, kui on kasutada eraldi grillpann, siis jumala eest, kasuta seda! Suvisel ajal võid üldse seda elavate süte peal teha. Ühesõnaga - viska liha sinna tulikuuma panni peale, ise hüppa eemale! Aga ära sa miskit kaant kasuta, suva, et hiljem saad naise käest ja pead suure tõenäolsusega hakkama remonti tegema, usu mind, see kõik on seda väärt! Las liha nüüd kärssab. Üks pool kärssab... ja kui tundub, et on ikka korralikult juba pruun, siis pööra liha ümber. Ja las teine pool kärssab... kui kõik neli külge on juba pruunid, siis võta tuli alt ära, viska pannile peotäis kuusevõrseid (või rosmariini) ja las see liha nüüd seisab seal panni peal... Sellega saavutad küpsetusastme medium või medium miinus.

Ülikõva kui sa oled nii kaugele jõudnud - toit on peaaegu valmis. Liha võiks seista mingisugune seitse minutit vähemalt, et jääks mahlane ning pehme...

Võta nüüd köögiviljad, keera miskile suuremale taldrikule, lisa valikuline valk ehk kodujuust ning tordile kirsiks pane lihalõigud. Garneeri kuusevõrsetega ja söö need ka ära, tervis tuleb! Kui su lõpp-produkt on sarnane pildil olevaga, siis oled kõik õigesti teinud... kui mitte, siis noh... võta lahti Eesti restoranide TOP 50 ja vii oma naine mingisse normi restorani sööma! Ta on seda igati väärt, arvestades, millega sa tema köögis just hakkama said...

Osale FreshGO retseptivõistlusel «Minu parim retsept»

«Minu parim retsept» on FreshGO e-toidupoe korraldatav retseptivõistlus. Konkursi peaauhinnaks on ühiskokkamine koos Anni Arroga, millest ilmub ka videolugu ning mahukas artikkel Postimehes. Rahva lemmiku retsepti autorit premeeritakse 150€ FreshGO krediidiga ning teisi ootavad mitmed magusad üllatusauhinnad. Võistlus kestab 31. juulini ja oma retsepti saab sisestada SIIN.

Copy
Tagasi üles