Kohutav õnnetus Tallinna kaubanduskeskuses: naine jäi juukseidpidi eskalaatori vahele kinni (9)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Tallinnas Magistrali kaubanduskeskuses kukkus eile õhtul eskalaatoril naine, kelle juuksed jäid liikuva trepi vahele kinni. Naise päästis kõige hullemast kaubanduskeskuse külastaja, kes eskalaatori viimasel hetkel peatas.

Õnnetust pealt näinud tallinlane rääkis venekeelsele Postimehele, et õnnetus juhtus eile kella 19.35 paiku, kui eskalaatorile astunud naine kukkus ja jäi juukseidpidi astmete vahele kinni.

«Naine hakkas appi hüüdma ja kui ma lähemale jooksin, jõudis keegi juba eskalaatori nupust seisma vajutada. Helistasin hädaabinumbrile ja selgitasin olukorda. Ütlesin neile veel, et lisaks kiirabile on tarvis ka päästjaid, kuna naise juuksed olid nii tugevalt eskalaatori küljes, et minu hinnangul oleks tulnud tema kättesaamiseks masina konstruktsiooni lõhkuda,» rääkis õnnetust pealt näinud tallinlane.

Keegi pealnägijatest kutsus kohale kaubanduskeskuses asuva juuksuri töötajad, et nad naise juuksed ära lõikaks ja ta nii lahti päästaks. «Kuid kui juuksurid nägid, kui tugevalt naine eskalaatori vahele oli jäänud, ei julgenud nad ise midagi tegema hakata,» rääkis ta.

Õnnetuse pealtnägija sõnul on kummaline, miks tuli kiirabi sündmuskohale alles 10 minutit pärast väljakutset. «Kiirabi oodates lebas naine kogu aja šokiseisundis eskalaatoril. Põhja-Eesti regionaalhaigla asub Magistrali keskusest vaevalt 500 meetri kaugusel. Ma ei suuda mõista, miks kulus neil kohalejõudmiseks nii palju aega,» rääkis ta.

Kiirabi jõudis kohale viie minutiga pärast väljakutse saamist

Tallinna kiirabi juht Raul Adlas ütles, et kiirabi sai väljakutse Magistrali kaubanduskeskusesse kell 19.45. Kiirabibrigaad sõitis välja kell 19.46 ja jõudis sündmuskohale kell 19.50. Kannatanu jõudis haiglasse kell 20.06,» rääkis Adlas.

Adlas märkis, et loomulikult ootavad inimesed kiiret kohalejõudmist, kui kiirabi asub sündmuskohale lähedal. Tallinnas töötab 22 kiirabibrigaadi ja nad teenindavad 250-300 väljakutset ööpäevas.

«Sellistes tingimustes võib tekkida olukord, kui kõik brigaadid on väljakutsetega hõivatud ja abivajaja peab ootama kauem, kui eeldada võiks. Tallinnas tekivad sellised olukorrad eelkõige tipptundide ajal,» märkis Adlas ja lisas, et kõned paneb prioriteetsuse järgi järjekorda häirekeskus, mitte kiirabi.

Magistrali keskuse juht: eskalaatorid on nõuetekohaselt märgistatud

Magistrali keskuse juht Marju Ridamäe ütles, et eile õhtul leidis keskuses tõepoolest aset väga kahetsusväärne juhtum, kui naine kukkus õnnetult eskalaatoriga alla sõites.

Ridamäe kinnitusel on Magistrali keskuse eskalaatoreid tehniliselt korrapäraselt hooldatud ja nõuetekohaselt märgistatud. Eskalaatori seiskamise punane nupp asub nii üleval kui all eskalaatori esimese astme juures.

«Keskuses on igapäevaselt turvatöötaja, kes jälgib kogu keskust. Isik, kellega õnnetus juhtus, on keskusele varasemast tuttav ning  on vajanud  turvafirma ja politsei sekkumist,» ütles Ridamäe.

Tehnilise Järelevalve Amet alustas juhtunu uurimiseks menetlust

Tehnilise Järelevalve Ameti (TJA) tööstusohutuse teenistuse juhataja Ingrid Teinemaa sõnul alustas amet Magistrali keskuses juhtunud õnnetuse asjaolude väljaselgitamiseks menetlust.

«Keskuses on neli eskalaatorit kõrvuti. Eskalaatoritel on olemas nõutud märgistus ning stoppnupud mõlematel tasanditel - all ja üleval, igal eskalaatoril. Praegu teadaolevalt oli tegemist õnnetusjuhtumiga, kus inimene komistas ja kukkus ning jäi juustega eskalaatori vahele,» ütles Teinemaa.

TJA paneb inimestele südamele, et eskalaator on tehniline seade ja selle kasutamisel peab olema ettevaatlik. Eskalaatori tehnilise seisukorra eest vastutab seadme omanik. Juhul kui kasutaja kaotab eskalaatoril tasakaalu ja see ei ole põhjustatud seadme tehnilisest rikkest, siis on tegemist õnnetusjuhtumiga.

Eskalaatorite tehniliste nõuete osas on kehtestatud standard, mis määratleb eskalaatorile paigaldatava ohutusmärgistuse. Minimaalselt peab märgistus hoiatama, et lapsi tuleb hoida enda ees läheduses, lemmikloomi tuleb hoida käes, käsipuust tuleb hoida kinni ning lapsevankrid on eskalaatoril keelatud.

«Juhul kui Magistrali kaubanduskeskuse eskalaatoritel nõutud märgistus puudub või on külastajate pahatahtliku käitumisega eemaldatud, peab omanik selle taastama,» märkis Teinemaa.

2015. aasta juulis jõustunud majandus- ja taristuministri määrusega kehtestati eskalaatoritele kohustusliku tehnilise kontrolli nõue ning vastavalt üleminekusättele peavad eskalaatorid olema kontrollitud tänavu 1. juuliks. Tänaseks on TJA andmetel kontrollitud 137 eskalaatorit.

Teinemaa märkis, et kuigi aja jooksul on eskalaatoritega juhtunud paar tõsisemat õnnetust, ei ole need olnud põhjustatud seadme tehnilisest seisukorrast vaid kasutajate käitumisest.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles