Puust ja punaseks: kõik, mida peaks teadma nulleurose bussipileti kohta (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ühiskaart.
Ühiskaart. Foto: Toomas Huik

1. juulist saab osas maakondades tasuta sõita. Bussireisijates on muudatus tekitanud aga palju küsimusi. Maanteeamet koostas korduvatest küsimuste kogumiku, mille najal Postimees lugejate peamistele muredele vastab. 

Millistes maakondades saab alates 1. juulist nulleurose bussipiletiga sõita?

Alates 1. juulist kehtib nulleurone maakonna bussiliini pilet Viljandimaal, Valgamaal, Võrumaal, Põlvamaal, Järvamaal, Jõgevamaal, Tartumaal, Ida-Virumaal, Hiiumaal, Saaremaal ja MTÜ Põhja-Eesti Ühistranspordikeskuse poolt korraldavatel liinidel Läänemaal.

Pärnumaal, Harjumaal, Lääne-Virumaal ja Raplamaal kehtib nulleurone bussipilet alates 1. juulist neile ühistranspordi kasutajatele, kes ei ole 20–62 aastat vanad.

Ühistranspordikeskuste poolt hallatavate bussiliinidega saab tutvuda siin. Nulleurose bussipiletiga liinide juurde on alates 1. juulist kirjutatud «Tasuta».

Millistel liinidel saab nulleurose bussipiletiga sõita?

Null eurot maksev pilet kehtib eilsest alates avaliku teenindamise lepingu alusel teenindatavatel Tartu-, Jõgeva-,  Valga-, Põlva-, Võru-, Viljandi-, Ida-Viru-, Järva-, Lääne-, Saare- ja Hiiumaa maakondlikel bussiliinidel. 

Nulleurone bussipilet ei laiene kommertsalustel sõitvatele bussiliinidele, rongidele, parvlaevadele, lennukitele ega kohalike omavalitsuste hallatavatel liinidel.

Kes saab nulleurose bussipiletiga sõita?

Nulleurose bussipiletiga saavad sõita kõik sõitjad, kel on ühiskaart. Neil, kel veel ühiskaarti ei ole, on võimalik see omale kahe euro eest soetada bussijuhi käest või mõnest muust müügipunktist. Ühiskaardi ostmine on ühekordne väljaminek.

Inimesed, kellel on ühiskaart juba olemas, ei pea omale uut ostma.  

Erineva kujundusega ühiskaardid on ristkasutatavad sõltumata nende kujundusest. See tähendab, et Tallinna ühiskaardiga saab sõita näiteks Jõgevamaa tasuta liinidel ja Tartu ühiskaardiga Valgamaal. 

Mida teha, kui ühiskaart ära kaob?

Kui ühiskaart on kadunud, tuleb osta uus ühiskaart.

Kuidas saab nulleurose bussipiletiga sõita?

Bussi sisenedes tuleb bussijuhile öelda, millisesse peatusesse soovitakse sõita, ning seejärel sõit valideerida ehk registreerida ühiskaardiga. Kui valideerimisaparaate bussis ei ole, siis väljastab bussijuht sõitjale vastava pileti.

Sõidu registreerimata jätmine on võrdne piletita sõiduga, mis on karistatav kuni 10 trahviühikuga.

Kuidas tunda ära nulleurose bussipiletiga bussid?

Nulleurose piletiga busside esiukse juures on vastav silt, mis näeb välja selline: 

Silt nulleurose piletiga bussidel.
Silt nulleurose piletiga bussidel. Foto: maanteeamet

Miks on vaja enda sõit registreerida?

Liiniveo korraldajad vajavad bussiliini käigushoidmise vajalikkuse hindamiseks statistikat liinil reisijate arvu kohta.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles