Saare laevatööstus hakkab naisi paadiehitajateks koolitama

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keevitaja
Keevitaja Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Saaremaal Pöide vallas tegutsev alumiiniumpaate tootev firma Alunaut OÜ loodab veel sel aastal alustada esimese naisgrupi väljaõpet väikelaevaehitajateks.

«Ettevalmistused koolituse korraldamiseks käivad ning Kuressaare ametikooliga on plaan selleks maha pandud,» kinnitas Alunaut OÜ asutaja ja tegevjuht Mark Muru ajalehele Meie Maa, andes samal ajal mõista, et ega nähtuses, et paati ehitab naisterahvas, tegelikult midagi harukordset ole.

«Olen näiteks Soomes külastanud ettevõtet, kus keevitaja ülesandeid täitsid naised ja firma juhi hinnangul olid nad ühed paremad töötajad. Ka teenivad minu teada naised oma igapäevast leiba ju meil siin kohalikes metallitöötlemisettevõtetes,» märkis Muru.

Kogenud laevaehitaja kirjeldusel kujutab paadiehitus endast süsteemset tööd, mille edukaks tulemuseks läheb vaja süsteemsete oskuste ja teadmistega inimesi.

Nii kuluvad paadivabrikus marjaks ära mehaanikud, mootorite paigaldajad, elektrikud, samuti metalli-, torustiku- ja viimistlustöötajad.

«Meie mõtte järgi ei pea neist naistest, keda me väljaõppele ootame, sugugi saama ainult keevitajad, vaid vaatame, mis neile kätte hakkab. Mõnele sobib võib-olla mutrivõti, teisele hoopis elektriku tööriistad.»

Muru teada on seni Eestis väikelaevaehitajatena eelistatud siiski mehi, kuna neil on olemas selleks tööks vajalikud eelteadmised ja -oskused, mis pärinevad juba kooli tööõpetuse tundidest.

Esimene õrnemast soost paadiehitajate grupp tuleb tõenäoliselt viieliikmeline ning alustab vähemalt kaheaastasi õpinguid elukestva õppe raames detsembris.

Pöide vallas Oti külas endises EPT töökojas tegutsev Alunaut OÜ toodab põhiliselt alumiiniumist lõbusõidupaate, lisaks valmistavad sealsed meistrimehed seadmeid masinaehitustööstustele, rulaparkidele ning teistelegi tellijatele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles