Tarbijakaitse võtab luubi alla värvilised maiused

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Asovärve sisaldavatel maiustel peab olema hoiatustekst «võib avaldada kahjulikku mõju laste aktiivsusele ja tähelepanuvõimele».
Asovärve sisaldavatel maiustel peab olema hoiatustekst «võib avaldada kahjulikku mõju laste aktiivsusele ja tähelepanuvõimele». Foto: Peeter Langovits

Tarbijakaitseamet avaldas, et hakkab teravamalt tähelepanu pöörama värvilistele kisselli- ja tarretisepulbritele ning kookidele. Põhjuseks mullu suvel kehtima hakanud nõue, mis käsib teatud toiduvärve sisaldavatele toodetele trükkida hoiatusteksti.

Nõue kehtib kunstlikele asovärvidele nagu päikeseloojangukollane (E110), kinoliinkollane (E104), asorubiin (E122), võlupunane (E129), tartrasiin (E102) ja erkpunane (E124). Hoiatustekst, mis neid sisaldavatel toodetel olema peab, on järgmine: «võib avaldada kahjulikku mõju laste aktiivsusele ja tähelepanuvõimele».

Samas võib tooteid, mis on valmistatud ja märgistatud enne nõude kehtima hakkamist, partii või säilivuse lõpuni siiski müüa.

Kui nõue mullu kehtima hakkas, teatasid mitmed toidu- ja joogitootjad, et loobuvad oma toodetes asovärvidest sootuks. Ometi avastas tarbijakaitse oma hiljutise kontrolli käigus, et asovärve sisaldavate toodete puhul rikutakse ikkagi reegleid.

Näiteks olid kinoliinkollast sisaldavad kommid müügil ASi Forum Cinemas poes ja seda lausa sildi all «Ei sisalda sünteetilisi värvaineid». Osal toodetel puudus nõutud hoiatustekst või oli see siis trükitud selliselt, et seda oli raske märgata. Eraldi võiks kontrollitud toodetest välja tuua veel Maiasmoka marmelaadikommid, mis sisaldasid pakendi järgi kinoliinkollast ja päikeseloojangukollast. Tootja väitel aga olid sünteetilised värvid asendatud looduslike värvidega.

Kuigi osakaalult avastas amet rikkumisi vaid 22 protsendil juhtudest, on plaanis asovärvidega seonduvaid kontrolle jätkata.

Kuna toiduvärve kasutatakse palju ka kisselli-  ja tarretisepulbrites ning kookide valmistamisel, siis plaanib amet teravamat tähelepanu pöörata just neile. Samuti on kavas testida mõningaid tooteid, mis märgistuse järgi sisaldavad vaid looduslikke toiduvärve.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles