Maamaksu kaotamise seaduseelnõu küttis riigikogus kirgi

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Reinsalu.
Urmas Reinsalu. Foto: Mihkel Maripuu

Riigikogus oli täna esimesel lugemisel kodualuse maamaksu kaotamist puudutava seaduse eelnõu, mida mitmed riigikogu saadikud nimetasid puudulikuks ning vigadest kubisevaks.


Eelnõud esitlenud IRLi liige Urmas Reinsalu märkis, et viimastel aastatel on maamaks paljudele koduomanikele tõusnud ning kavandatava seaduse eesmärk ongi neile vastu tulla ja nende maksukoormust vähendada.

Mitmed riigikogu liikmed suhtusid seevastu seaduseelnõusse kriitiliselt. Mitmete opositsioonipoliitikute hinnangul oli esitletud eelnõu tekst vigadest kubisev ja puudulik. Nii leidis sotside esindaja Eiki Nestor, et seaduse mõtte raames oli täna esitletud eelnõu puhas praak.

«Kas te meelega tõite meile selle praagi siia?,» küsis Nestor.

Ka heideti eelnõu algatajatele ette liigset kiirustamist eelnõu menetlemisel, ilma, et selle mõjusid kohalike omavalitsuste (KOV) eelarvetele oleks analüüsitud.

Mitmed riigikogu liikmed tõstatasid küsimuse, kuidas mõjutab maamaksu kaotamine kohalike omavalitsuste tulubaasi ning kuidas kavatseb riik KOVidele tulevikus saamata jäänud tulu kompenseerida.

Urmas Reinsalu selgituste kohaselt pole riigil tegelikult kohustust linnadele ja valdadele maamaksu kaotamisega saamata jäänud tulusid kompenseerida, kuid riik kavatseb seda siiski teha. Tema sõnul seisab selles küsimuses arutelu ees 2013. aasta riigieelarve koostamisel.

Praeguste hinnangute kohaselt tuleb riigil selleks leida umbes 17 miljonit eurot.

Osade riigikogu liikmete arvates on maamaksu kaotamise seaduseelnõu tegelikult koostatud selleks, et jätkata vägikaikavedu Tallinna linnaga.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles