Elektrihinna tõus paneb tarbijad valiku ette – kas on aeg vahetada elektripaketti? (11)

Maria Joost
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
PRN01:K FOTO: Ants Liigus/Prnpm/emf
PRN01:K FOTO: Ants Liigus/Prnpm/emf Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Nädala alguses hoiatas Eesti Energia juht Hando Sutter elektri kallinemise eest. See on aga paljud koduomanikud pannud tähtsa otsuse ette – kas vahetada elektripaketti või mitte?

Elektrum Eesti OÜ tegevjuhi Andrus Liivandi sõnul kujuneb elektri koguhind lõpptarbijale mitme hinnakomponendi summana, vabalt kujunevale elektrienergia hinnale lisanduvad riiklikult reguleeritud võrgutasud, elektriaktsiis, taastuvenergia tasu ja käibemaks.

«Energiaturgudel elektrienergia hinnad muutuvad pidevalt, hindade alla või ülespoole liikumist põhjustavaid tegureid on seejuures rohkem kui üks,» sõnas Liivand ja lisas, et viimased paar aastat on elektritarbijad ära harjunud üsna madalate hindadega ja igasugune vähegi jõulisem muutus tekitab tarbijates kahtlemata nii küsimusi kui ka spekulatsioone tulevikusuundumuste osas.

Elektrienergia hindade käitumise etteprognoosimine energiaturgudel on Liivandi sõnul aga üsna lootusetu ettevõtmine, kuna ette tuleb ennustada väga mitmete tegurite koosmõju. «Hinnakõikumised on tavapärased ning taastuvenergia võimsuste lisandumine ühtsesse energiasüsteemi tähendab paratamatult tulevikus veelgi suuremaid kõikumisi hetketuru hindades (kuna tuul ei puhu kogu aeg, samuti ei paista päike öösel),» selgitas Liivand. Tulevikutehingute pakkumisi vaadates on oluline tehingu tegemise ajastus. Liivand soovitab suurtarbijatel elektripaketti valides kindlasti kaasata energiaturgude spetsialistid, kes igapäevaselt turgude liikumist jälgivad.

Elektri lõpptarbijad (kodukliendid, äritarbijad) peaksid Liivandi sõnul lähtuma sellest kui suuri hinnariske soovitakse võtta ise ja kui suures osas jätta see elektrimüüjale. «Börsihind võimaldab maksimaalselt osa saada hetketurul toimuvast hinnaliikumisest, kuid hinnad võivad kiiresti muutuda nii alla kui ülespoole ja selline muutuvhinnal põhinev elektripakett sobibki rohkem neile, kes ise aktiivselt oma elektritarbimist soovivad juhtida ja kokku hoiavad läbi erinevate targa kodu seadmete ja nutikate lahenduste,» kirjeldas Liivand. «Õnneks on selliseid tarbimise juhtimise lahendusi turule pidevalt lisandumas ja lähiaastatel võiks toimuda läbimurre ka palju rohkemate tarbijate teadvuses.»

Liivandi sõnul eelistavad väga paljud kodutarbijaid endiselt mugavust, samuti suurem osa äriklientidest planeerivad kulusisendeid pikemalt ette ning on rohkem huvitatud hinnariskide maandamisest. «Sellisel juhul on fikseeritud hinnaga paketid sobivamad, kuna kogu hinnarisk jääb sellisel juhul elektrimüüja kanda,» rääkis ta ja lisas, et hindu on võimalik ette fikseerida üsna mitmeks aastaks ja tagada nii rahulolu.

Kommentaarid (11)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles