Biolagunevad tooted polegi nii keskkonnasõbralikud

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Biolagunev kilekott. Pilt on illustreeriv.
Biolagunev kilekott. Pilt on illustreeriv. Foto: Margus Ansu

Biolagunevad tooted tekitavad keskkonnale kasu asemel pigem kahju, sest nende lagunemisel eraldub väga mõjusat kasvuhoonegaasi, metaani, näitab värske uuring.


Ajakirjas Environmental Science & Technology ilmunud USA Põhja-Carolina osariigi ülikooli teadlaste uuringu kaasautori Morton Barlazi sõnul lagundavad prügilasse sattunud biolagunevaid tooteid (näiteks ühekordseid joogitopse ja sööginõusid) mikroorganismid, mis toodavad seejärel metaani, vahendas Tartu ülikooli teadusportaal Novaator.

Kokkukogutuna on metaan küll väärtuslik energiaallikas, kuid samas atmosfääri sattudes väga mõjus kasvuhoonegaas.

USA keskkonnakaitse agentuuri (EPA) hinnangul läheb näiteks USAs ainult ligikaudu 35 protsenti tahketest munitsipaaljäätmetest metaani energiakasutuseks koguvatesse prügilatesse. 34 protsenti prügilatest püüab EPA hinnangul metaani kinni ja põletab kohapeal ära, kuid 31 protsenti laseb metaanil lihtsalt atmosfääri eralduda.

Teisisõnu ei ole biolagunevad tooted ilmtingimata prügilasse sattudes tavalisest olmeprügist loodusõbralikumad.

Olukorra võib halvemaks muuta ka inimese loodud biolagunevate materjalide lagunemiskiirus. USA föderaalse kaubanduskomisjoni (FTC) suunised kutsuvad üles biolagunevaid tooteid pärast äraviskamist võimalikult kiiresti lagundama. Selline kiire lagundamine võib tegelikult olla keskkonnale aga hoopis kahjulik, sest USA seaduste järgi ei ole metaani koguvad prügilad kohustatud jäätmete matmisest alates kahe aasta jooksul gaasikogumissüsteeme paigaldama.

Kui materjalid lagunevad ja vabastavad metaani kiiresti, satub suur osa sellest metaanist atmosfääri enne gaasikogumissüsteemide paigaldamist. Seega on energia tootmiseks võimalik kasutada vähem metaani ning atmosfääri satub rohkem kasvuhoonegaase.

Barlazi sõnul on biolagunevate toodete maksimaalse keskkonnasõbralikkuse saavutamiseks vajalik suurendada prügilates metaani kokkukogumist ning muuta need tooted aeglasemalt lagunevaks, et suurem osa metaanist tekiks alles pärast gaasikogumissüsteemide paigaldamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles