Siiri Erala: mobiilioht ei vaja tõestust

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siiri Erala.
Siiri Erala. Foto: Peeter Langovits

Käimasolevas arutelus mobiilide ohutuse teemal on jäänud varju üks väga oluline detail – küsimus ei ole selles, kas mobiilikiirguse vähki tekitav mõju on piisavalt tõestatud või mitte, küsimus on suurte kahjude ennetamises.

Mobiilide võimaliku terviseohu üle on arutletud juba aastaid, see teema tõstatub tavaliselt pärast mõne uue teadusuuringu tulemuste avaldamist või siis terviseekspertide julgete väljaütlemiste peale. Tööstuse reaktsioon on alati ühesugune – tõestusmaterjal pole piisav ja midagi kindlat ei saa väita. Ka eile väitis Nokia esindaja toimetusega telefonitsi kõneldes, et ühtegi pädevat uuringut mobiiltelefonide kahjulikkuse tõestamiseks pole.

Aga antud debatis polegi 100-protsendiline tõestus oluline. Selle seisukoha ütles välja mai alguses Euroopa Nõukogu. Toon siinkohal välja tsitaadi toona avaldatud dokumendist: «…rohke teadusliku ja kliinilise tõestusmaterjali ootamine võib viia väga suurte tervise- ja majanduskahjudeni, nagu see on juhtunud juba asbesti, pliid sisaldava bensiini ja tubaka puhul.»

Seega on kogu selle kära peamiseks küsimuseks see, kas me oleme valmis praegu pingutama, et hoida ära uut lööki rahva tervisele või ootame, kuni ajukasvajad hakkavad tõepoolest lapsi tapma. Ma leian, et sellise tõestusmaterjali ootamist pole vaja.

Tänaseks on kindlalt teada, et mobiiltelefoni kasutamisega kaasnev kiirgus mõjutab meie ajutegevust. Seda on tõestanud ka meie oma teadlased. Teadur Hiie Hinrikus tõi mõni aeg tagasi välja, et ka Tallinna tehnikaülikoolis tehtud katsed noorte tervete inimestega näitasid kiirguse mõju aju rütmidele ja infotöötlusele. Isegi praegustest normidest väiksema kiirguse mõjul muutus oluliselt aju rütmide tasakaal ja vähenes õigete vastuste arv visuaalsetes testides.

Ja lõppeks pole keegi nõudnud mobiiltelefonidest loobumist. Euroopa Nõukogu soovitustes - millest on ajakirjandusse jõudnud vaid see, et lasteasutustes tuleks mobiilid keelata - on palju sellist, mida saaks teha juba homne päev. Olgu selleks siis õpetajate, emade-isade ja laste endi teavitamine sellest, et mobiiltelefoni kasutamine peaks olema mõistlik ning sellega kaasnevad omad riskid. Samuti on vaid tahte ja otsustamise küsimus see, kas teha lastele suunatud mobiilikampaaniaid või mitte ning kas teha tarbijatele hõlpsasti kättesaadavaks info seadmete SAR-väärtuste kohta.

Kas selliste väikeste sammude astumiseks on tõesti vaja oodata 100-protsendilist tõestust, mida suudavad tuua vaid esimesed ohvrid?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles