Siiri Erala: kahtlusalused

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siiri Erala.
Siiri Erala. Foto: Peeter Langovits

Ümmarguselt 2500 eurooplast tõvevoodisse viinud mürgise kolibakteri päritolu pole siiani suudetud kindlaks teha. Kahtlusaluste ring aga aina laieneb. Teadlaste detektiivitööd välismeedia vahendusel jälgides tundub kogu lugu kui seebiseriaal – iga päev on uus osa, aga tegelikult ei juhtu mitte midagi.



Ainuke, mis tõepoolest muutub, on haigestunute arv. Kus või mis on haiguskolle, pole suudetud kindlaks teha. Algul Hispaania, siis võib-olla Holland, nüüd Saksamaa… Kurgid, tomatid, salat, idud… Need kõik on kahtlusalused. Ometi on seni avaldatud kahtlusi võetud kui kindlat tõde ja see on tekitanud hulga probleeme. Rääkimata Hispaania ja Saksamaa farmerite kahjudest, on mõjud jõudnud ka Eestisse. Kaupmehed on kurke lettidelt ära korjanud, neid kontrollida lasknud ja taas ­poodi tagasi toonud. Samuti ei kiirusta igaüks enam ostukorvi tõstma imporditud köögivilju. Eestimaine tundub praegu turvalisem.

Tean ka inimest, kes ei söö bakterihirmu pärast Hispaaniast pärit maasikaid, hoolimata sellest, et Hispaania oleks justkui süüst puhtaks pestud ning maasikatest pole kogu saaga jooksul kordagi juttu olnud. Kuigi selline reaktsioon tundub liialdusena, ei saa talle ka kindlalt öelda, et need maasikad on sada protsenti ohutud. Keegi ju ei tea…

Ülereageerimiseks võib pidada Venemaa impordikeeldu ning seda, et Euroopa põllumeestel tuleb hävitada kümneid tonne kurke. Kujunenud olukorra absurdsust kirjeldas hästi eilse Postimehe esiküljepilt, kus Rumeenia farmitöölised kastidega hävitamisele määratud kurke tassisid. Aga jällegi ei saa öelda, et kurkidest keelduvad inimesed teevad valesti. Keegi ju ei tea, on ainult kahtlused.

Paanika tekitamises ja ülereageerimises tavatsetakse süüdistada meediat. Meedia hirmutab, teeb ennatlikke järeldusi… Samas vahendab meedia seda, mida spetsialistid, ametnikud, kaupmehed, farmerid ja inimesed tänavalt räägivad. Pigem on küsimus tänapäeva meediale iseloomulikus kiiruses ja infonäljas. Need on faktorid, mille tõttu jõuab avalikkuse ette teadlaste iga väike samm, iga uus võimalik kahtlus. Kahtluse trükkimine uudisena teeb sellest justkui kindla väite ning tekstis kasutatav tinglik kõneviis jääb tähelepanuta.

Pean tunnistama, et ise neid uudiseid avalikkusele vahendades jätsin ka mina kurgid eelmisel nädalal poest ostmata. Nädalavahetusel käisin aga turul ja tõin kurgid ikkagi ära. Ostsin ka Hispaania maasikaid. Nimelt pidasin mõistlikuks usaldada siinseid ametiasutusi, kes on seni toonitanud (kindlat kõneviisi kasutades), et käte ja puuviljade-köögiviljade korralik pesemine on kõige parem vahend kurja kolibakteri-nakkuse ärahoidmiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles