Tarbijakaitseamet menetleb alkoholiga alkoholivaba siidri küsimust

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alkoholi vaba Fizz siider sisaldab kanget kraami 1,2 protsenti.
Alkoholi vaba Fizz siider sisaldab kanget kraami 1,2 protsenti. Foto: Laura Oks

Tervise Arengu Instituudi (TAI) juht Maris Jesse tegi mõned nädalad tarbijakaitseametile pöördumise seoses A. Le Coqi alkoholivabaks nimetatud siidriga, mis võib tegelikult kanget kraami sisaldada kuni 1,2 protsenti.

Jesse sõnul oli tema peamiseks küsimuseks see, kas alkoholi sisaldavat jooki võib nimetada alkoholivabaks. «Kui oleks öeldud, et tegemist on  madala alkoholisisaldusega siidriga, ei oleks reklaamile midagi ette heita,» märkis ta.

Uue Fizzi siidri alkoholivabaks nimetamine eksitas aga mitmeid inimesi. «Tavamõttes tähendab alkoholivaba ikka täiesti alkoholivaba. Seda kinnitavad ka Postimees Online`is olevad tarbijate kommentaarid, kus on kirjas, et inimesed eeldasid reklaamis kõlanud teksti alusel, et selles siidris alkoholi ei ole ning andsid seda juua lastele,» oli Jesse murelik.

Tekkinud olukorra põhjuseks võib pidada seda, et Eesti seadustes pole määratud, millise joogi koht võib kasutada sõna «alkoholivaba» ja millise kohta mitte. Alkoholiseadus on küll olemas, kuid selle eesmärgiks on liigitada joogid alkohoolseteks ja mittealkohoolseteks aktsiiside jms mõttes. «Seaduse järgi ei ole 1,2-protsendiline siider alkohoolne jook, kuid see ei tähenda, et see on alkoholivaba jook,» selgitas Jesse oma mõtet.

Tarbijakaitseamet kinnitas, et pöördumine on neile laekunud ja see on töös. Ometi keeldus amet asja pikemast kommenteerimisest. «Kui kõik asjassepuutuv kaalutud ning menetlus lõpetatud, saab rääkida rohkem,» oli pressiesindaja lakooniline vastus.

Seda, et A. Le Coqi uus siider külvab segadust ja võib nõuda reeglite muutmist, on varem märkinud ka põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder. «… see tundlik teema on endiselt arutusel ja seega probleemiks,» lausus Seeder mais, mil alkoholiga alkoholivaba siidri teema avalikkuse ette kerkis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles