Seeder: hinnad on kõrged, sest ostujõud on madal

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Statistikaameti uuringu järgi kulub Eesti inimestel kõige rohkem raha toidule ja eluasemele. Pildil kliendid toidupoes.
Statistikaameti uuringu järgi kulub Eesti inimestel kõige rohkem raha toidule ja eluasemele. Pildil kliendid toidupoes. Foto: Mihkel Maripuu

Riigikogu infotunnis hinnatõusu puudutavatele küsimustele vastates ütles põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder hinnad Eesti inimeste jaoks kõrged olevat seetõttu, et meie ostujõud on madal.


Seeder märkis, et hinnatõusu pidurdamine või hindade riiklik reguleerimine ei ole võimalik. «Seda ei tehta kuskil Euroopa Liidus ja seda ei hakata kindlasti tegema ka Eestis,» nentis ta.

Seederi sõnul ei ole Euroopa Liidus korrelatsiooni toiduainete käibemaksu suuruse ja hindade vahel. Tema hinnangul ei taga madalam käibemaksumäär madalamaid toiduainete hindu.

Ta lisas, et tegelikult on korrelatsioon pigem vastupidine: «Kui me vaatame neid riike, kus on tehtud käibemaksusoodustusi, siis seal kipuvad toiduainete hinnad olema kõrgemad.»

Vastates Ester Tuiksoo küsimusele, mida on plaanis lähiajal teha, et tarbijale toidukaupade hinnatõusu leevendada, ütles Seeder, et õigem on maksud kokku koguda ühtlase määraga – see on lihtne, arusaadav, läbipaistev ja aus.

Laekunud tulude arvelt tuleks aga toetada sihtotstarbeliselt ja vajaduspõhiselt neid sihtrühmi ja inimesi, kes tegelikult abi vajavad. Ministri hinnangul on see palju odavam viis aidata nii põllumeest kui ka tarbijat.

Ta lisas, et kui me täna teeme ühesuguse soodustuse maksusoodustuse näol, siis ei tea me tegelikult, kuidas jaguneb see põllumajandustootja, töötleva tööstuse, hulgikaubanduse ja jaekaubanduse vahel.

«Tõenäoliselt ei ole suuremateks võitjateks ei põllumees ega tarbija, vaid vastupidi, selle ahela keskmised lülid. Seda on näidanud ka teiste riikide kogemus,» väitis Seeder.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles