Kastmissüsteem aitab taimedel elus püsida

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Selline kastmissüsteem lubab  väiksema veevajadusega taime üksi jätta üheks kuuks.
Selline kastmissüsteem lubab väiksema veevajadusega taime üksi jätta üheks kuuks. Foto: Laura Oks

Puhkusele minnes või ka niisama väga kuuma ilmaga tasub toa- või rõdutaimedele paigaldada kastmissüsteem, mis aitaks neil suvel elus püsida ja kenasti õitseda. Toataimed tuleks kindlasti ka päiksepoolsetest akendest eemale tõsta.

Aianduskeskuse Hansaplant aednik Eva Luigas selgitas, et poest on võimalik leida igasuguseid kastmissüsteeme. «Variandid on ühe poti kastmisabist kuni toatäie lillede kastmissüsteemini,» selgitas Luigas.

Kõige lihtsamad ja odavamad variandid on kraadiklaasitaolised kastmistorud, mis paigutatakse mulla sisse ja mis aitavad lühiajaliselt (umbes viis päeva) taime mulda niisutada.

«See kraadiklaasi moodi indikaatorpulk tuleks torgata lillepoti sisse kuni drenaaži põhjani. Vesi hakkab torust vaikselt mulda imbuma,» selgitas aednik. Ta lisas, et torusid müüakse nii pottidele kõrgusega 12 sentimeetrit kui ka päris suurte, ligikaudu 50 sentimeetri kõrguste lillepottide jaoks.

«On olemas ka kastmiskomplekt, kus on keraamilised otsikud, mille külge käivad peenikesed torud, mis pannakse omakorda lillepoti kõrval asuvasse veeanumasse. See on mõeldud toataimedele, kui on vaja pikemaks ajaks ära minna,» kirjeldas ta.

Süsteem 20 lillepotile

Luigas näitas ka seadeldist, mis lükatakse mulla sisse ja mille otsa käib veega täidetud tavaline 1,5-liitrine pudel. Selle juures tuleb arvestada, et lillepott peab olema võrdlemisi suur, et seadeldis potti ja lille alla ära mahuks.

Väiksema veevajadusega taimede puhul võib sellise süsteemi kasutamisel 1,5 liitrist veest jätkuda kuuks. Lisaks on olemas komplektid, mis koosnevad lillepotipõhjast, mis hoiab mulda kõrgemal ja torukesest, mille kaudu valatakse poti põhja vesi, mis niisutab taime altpoolt.

«Siis on üks suurem süsteem toalillede tarbeks, mida saab kasutada kuni 20 lillepotile. Sellel on veepaak, juhe ja 20 tilkkastmisotsikut. Süsteem töötab põhimõttel, et paak täidetakse veega, sinna läheb 25 liitrit vett, see on isegi taimeriga, ja paagi ümber kogutakse kuni 20 lillepotti,» kirjeldas aednik.

Ta lisas, et 20 keskmise suurusega lille saavad niimoodi iseseisvalt hakkama 40 päeva. «Aga see sõltub poti suurusest, suuremale potile tuleks võib-olla panna kaks tilgutit,» märkis Luigas. Selline süsteem maksab Hansaplantis 104 eurot.

Aednik soovitas kastmissüsteemi enne ärasõitu katsetada. Imbsüsteemi kasutades ei tasu kohe ära ehmatada, kui vett tundub kuluvat vähe. «Kui taim näeb hea välja, siis ei ole vähe. Otsik läheb mulla sisse ja niiskus ei lähe mulla pinnale, kust ta aurub, vaid pigem keskele narmasjuurte juurde, kuhu ta minema peab,» nentis aednik.

Luigase sõnul on oluline süsteem õigesti paigaldada. «Just täpselt niimoodi tulebki teha, nagu on öeldud juhendis. Tihti ma näen, et inimene küll tegelikult teab, kuidas peab, aga siis tal tekib tunne, et võiks teisiti teha. Kui keegi on ikka teaduslikku tööd teinud ja öelnud, et just nii see toimib, siis tegelikult nii toimibki. Ja kõigil neil toodetel on garantii.»

Geel vähendab veevajadust

Rõdulilledele on Luigase sõnul olemas spetsiaalsed veemahutiga rõdukastid: «Julgen neid soovitada, sest tavalistest kõige lihtsamatest rõdukastidest voolab vesi lahinal välja. Kusjuures veereservuaariga rõdukasti ja tavalise rõdukasti hinnavahe on kaks eurot.»

Rõdulilledele ja amplitaimedele on olemas ka spetsiaalne kastmisgeel, mis näeb kuivana välja nagu suhkur ja mis tuleks enne istutamist kuiva mulla sisse segada. Geel vähendab Luigase sõnul kastmisvajadust kuni neli korda.

«Kastmisgeel tõmbab niiskuse endasse ja mulla sees hakkab niiskus järk-järgult vabanema. Lisaks peaks poti põhjas olema drenaaž ehk siis kerg­kruus, mis juba iseenesest täpselt samamoodi tõmbab niiskust sisse ja takistab ka ülekastmist,» selgitas aednik.

Geeli toataimedele ei panda. Kuna see sisaldab alumiiniumit, ei soovita aednik geeli kasutada maitsetaimede mullas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles