Tarbijakaitse leidis nõuetele mittevastava tulekustuti

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nõuetele mittevastav tulekustuti.
Nõuetele mittevastav tulekustuti. Foto: Tarbijakaitseamet

Tarbijakaitseamet avastas tarbijalt saadud vihje alusel Maxima kauplustest nõuetele mittevastavad taastäidetavad pulberkustutid ReinoldMAX Stop Fire 1kg.


Tarbija pöördus tarbijakaitseameti poole, kuna Tamrex Ohutuse osaühing keeldus kontrollimast Maxima kauplusest (Tartu 55, Võru) ostetud taastäidetavat pulberkustutit väitega, et seda ei saa kontrollida.

Tarbijakaitseamet võttis Maxima kauplusest testimiseks taastäidetava pulberkustuti ReinoldMax Stop Fire 1kg ning esitas selle omkaorda Tamrex Ohutusele hindamiseks.

Testimise tulemusena selgus, et toode ei vasta nõuetele järgmistel põhjustel:

  1. tegemist ei ole pulberkustutiga, kustutusaineks on tegelikult vaht;
  2. toote märgistusel toodud efektiivsusklassi on teadlikult muudetud - sellist efektiivsusklassi pole olemas;
  3. kasutusjuhendis kirjeldatud viisil «eemalda kaitsesplint ja vajuta pihusti kangi» ei ole võimalik toodet aktiveerida, kuna tegelikult tuleb kaitseriiv sisse ja päästik alla vajutada;
  4. kasutusjuhendis on kirjas, et tulekustutil tuleb perioodiliselt kontrollida rõhuanduri näitu, kuid tegelikult on ReinoldMax kustuti aerosoolpudelisse pakendatud kustutusvahend, millel puudub rõhu mõõtmise võimalus;
  5. kustuti ei ole taastäidetav.


Tarbijakaitseamet edastas testimistulemused Maxima Eesti osaühingule ning see vastas 23. mail, et kõik 196 tulekustutit on müügilt eemaldatud ja tarnijale tagastatud.

31.mail avastas aga tarbijakaitse oma järelevalve käigus, et nimetatud tulekustuti on endiselt Tartu Maxima kaupluses (Võru 55F) müügil. Tarbijakaitseamet koostas Maximale ettekirjutuse toote levitamise lõpetamiseks ning algatas ka väärteomenetluse.

Tarbijakaitseamet palub kõigil tarbijail, kes on ostnud kustuti ReinoldMAX Stop Fire 1kg, pöörduda lähimasse Maxima poodi ja toode tagastada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles