Mopeedi saab kogenud juht hooajaks kindlustada 7 euro eest

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mopeedidega juhtub sageli õnnetusi.
Mopeedidega juhtub sageli õnnetusi. Foto: Stanislav Moshkov/Den za Dnjom

Seoses 1. juulist kohustuslikuks muutuva mopeedide kindlustamisega teatas BTA Kindlustus, et kohustuslik mopeedi kindlustamine hakkab kindlustajale maksma sõltuvalt juhi riskiastmest alates 7 eurot hooaeg.


«Oleme analüüsinud potentsiaalsete mopeedijuhtide profiile ja usume, et üle poole kindlustajaist saavad olema 16-20-aastased noored, kel mopeediga sõdukogemusi veel napib,» selgitas BTA kindlustuse Eesti filiaali juht Olavi Laido.

Ta lisas oma kogemusele toetudes, et 40 protsenti mopeedijuhtidest põhjustab ka esimesel aastal mõne väiksema avarii, mis üldjuhul siiski kolmandale osapoolele suuri kahjusid ei tekita.

BTA prognoosid, et teine suurem kindlustajate grupp on üle 45-aastased väljaspool suuri linnu elavad meessoost isikud. Neid võib olla 20-30 protsenti kindlustajate koguhulgast. Need isikud kasutava mopeedi nii tööl kui vabal ajal peamise liiklusvahendina.

Selliste isikute puhul Laido sõnul suurt avariide ohtu ei ole ja riskid on madalamad, kuna reeglina on nad mootorsõidukit roolinud juba mitukümmend aastat ja eelistavad vaikset kulgemist uljale kihutamisele.

BTAs jagunevad mopeedi kindlustamise riskid eri gruppidesse, kusjuures vahet tehakse nii juhi vanusel ja eriti tema liiklusajalool kui ka suurlinnades sõitvatel inimestel. Mida tihedamas liikluses juht sõidab ja mida noorem ta on, seda suurem on risk, et ta põhjustab avarii ja tekitab kahju kolmandale osapoolele, seega on ka tema kindlustusmakse suurem.

Mopeede kindlustatakse enamasti pooleks aastaks ja sel juhul on ka maksed kõige soodsamad. Nii näiteks keskealistel, kelle riskikoefitsent on madalam, kõigub hind olenevalt regioonist 7 kuni 12 eurot pooleks aastaks. Samas suurima riskiga grupil võib see ulatuda üle 50 euro.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles