Kuidas eemaldada riietelt võililleplekke?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võilill.
Võilill. Foto: SCANPIX

Kaua seisnud või niisama pestud võilillepiima plekke on riidest välja saada praktiliselt võimatu, küll aga on abi sellest, kui püüda plekk eemaldada võimalikult värskelt ja kiiresti pärast tekkimist.


Ühe variandina võib proovida kasutada soodat. Sega soodast ja kuumast veest kokku tihe pasta ning hõõru see määrdunud kohale, kuni märkad, et plekk hakkab vaikselt kaduma. Hoia pastat plekil vähemalt 15 minutit ning loputa riie seejärel sooja veega puhtaks. Pane ese kuuma vee programmi ja pesuainega masinasse ning pese tavapäraselt.

Ühe variandina võib plekile määrida sidrunimahla ning panna riie seejärel ereda päikese kätte umbes tunniks ajaks pleekima. Seejärel pesta tavapäraselt. Mõnel juhul on plekk maha saadud vee ja sidrunhappega.

Määrdunud kohta võib proovida hõõruda ka äädikalahusega ja lasta sel veidi seista. Lisaks on soovitatud kasutada ka majapidamisseepi/sapiseepi (lastes seebil näiteks üle öö toimida). Proovida võib ka viina ja värvitu nõudepesuaine lahuse kasutamist.

Kui millestki muust abi pole, võib katsetada ka erinevad plekieemaldusvahendid ja valgendid (nagu ACE või Vanish), mida poes müüakse. Küll aga on nende puhul oht, et aine võtab värvi maha ka riidelt.


Allikad: nõuandeportaalid, ehow.com

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles