EVEA: kaardimaksete vahendustasud peavad alanema

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaardiga maksmine võiks olla igal pool võimalik.
Kaardiga maksmine võiks olla igal pool võimalik. Foto: Sille Annuk

EVEA asub pankadega läbirääkimistesse, et vähendada ettevõtja jaoks kahjulikult kõrgeid kaardimaksetega seotud kulutusi, et sellega motiveerida neid senisest enam klientidele kaardimaksevõimalust pakkuna.


Täna tehakse kaubanduses ja teeninduses veel üle 60 protsendi maksetest sularahas. «Ettevõtja, eriti väikeettevõtja, eelistab sularaha, sest klientidele kaardimaksevõimaluse pakkumine on tema jaoks tihti ülejõukäivalt kallis,» selgitas EVEA tegvjuht Marina Kaas.

Samas võidaksid kaardimaksete levikust nii kaupmehed, kliendid kui pangad. Kuid selleks, et rohkem ettevõtteid hakkaksid pakkuma kaardimakseid, peavad pankadele sellega seoses makstavad kulud oluliselt langema.

«Meie eesmärgiks on motiveerida suuremat hulka väikeettevõtjaid pakkuma kaardimaksevõimalust, mis on kliendile mugavaim maksmisviis ja seda ilma et väikeettevõtja kaotaks suurt osa oma kasumist,» ütles Kaas.

EVEA tegi väikeste ja keskmise suurusega kaubandus- ja teenindusettevõtete hulgas küsitluse, millest selgus, et keskmiselt maksab ettevõtja pangale vahendustasuna 1,7 protsenti kaardiga tasutust tehingu summast, millele lisandub kuus keskmiselt 15,40 eurot makseterminali renditasu ning 22,30 eurot sidekulusid.

Väikekaupmeeste keskmise üsna madala rentaabluse juures võib see tähendada kaardimaksetelt üle poole kasumi kaotust. Praktiliselt kõik küsitletud ettevõtjad, kes ka ise kaardimaksevõimalust pakkusid, pidasid praegust olukorda ebaõiglaseks.

78 protsenti neist on püüdnud ise pangaga tingimusi läbi rääkida, kuid ilmselgelt tulemusteta. 80 protsenti neist, kes kaardimakseid vastu ei võta, pidas läbirääkimisi pankadega lootusetuteks.

Just kõrge kaardimakse kulukus on peamiseks põhjuseks, miks 39 protsenti väikekaupmeestest ja teenindusettevõtjatest ei võta kaardimakseid üldse vastu.

Uuringust tuli välja ka see, et nii kaardimaksete vastuvõtjad, kui mittevastuvõtjad on küllaltki ühel meelel, et õiglane ja aktsepteeritav pangatasu kaardimakse vahendamisel võiks olla 0,5 protsenti makse summast.

Ka terminali renditasu soovivad ettevõtjad vähendada 2,5 korda praeguse tasemega võrreldes, 5,87 euroni kuus. Kaardimakse võimalust mittepakkuvate ettevõtete arvates võiks vastuvõetav terminali renditasu olla 3,20 eurot kuus.

Mitmed küsitluses osalejad tegid ettepaneku asendada praegune protsendipõhine tasu kindla suurusega tehingutasuga, sest panga või kaardimaksekeskuse kulud IT-süsteemide ülalpidamiseks ei sõltu tegelikult sellest, kui suured summad liiguvad üksikute tehingutena läbi makseterminali, vaid pigem tehingute arvust.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles