Kolibakteri kahjud hüvitatakse ka Eesti põllumeestele

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esialgu oli kahtluse all kurk.
Esialgu oli kahtluse all kurk. Foto: Priit Simson

Eesti köögiviljakasvatajatel on võimalik juhul, kui tervet Euroopat mõjutanud kolibakteri puhang on ka nende majandustegevust mõjutanud, selle eest hüvitist saada.


Euroopa Komisjon maksab kolibakteri puhangust tingitud kahjude eest Euroopa köögiviljakasvatajatele erakorralise hüvitisena kokku 210 miljonit eurot.

«Väiksem või suurem mõju on juhtunul kõigi riikide põllumeestele, sest tarbijad on köögiviljade suhtes kõikjal ettevaatlikud,» ütles põllumajandusministeeriumi põllumajandus- ja kaubanduspoliitika asekantsler Andres Oopkaup.

Saamata jäänud tulu hüvitatakse tomati, kurgi, salati, paprika ja suvikõrvitsate eest. Ajavahemikuks, millal saamata jäänud tulu osaliselt kompenseeritakse, on 26. mai kuni 30. juuni käesoleval aastal.

Hüvitist makstakse koguste eest, mis jäi tootjatel müümata ning on seetõttu kas turult kõrvaldatud või koristamata jäänud. Toetuse summa arvutatakse esialgse ettepaneku kohaselt 2007. aasta samal perioodil olnud keskmiste hindade järgi ning toetus ei ole suurem kui 50 protsenti sellest. «Kui toetust küsitakse kokku 210 miljonist eurost rohkem, siis vähendatakse seda protsenti kõigile proportsionaalselt,» märkis Oopkaup.

Eesti köögiviljakasvatajad peavad soovi korral andmed oma turult kõrvaldatud toodangu kohta võimalikult operatiivselt esitama põllumajandusametile. Kirja tuleb panna järgmised andmed: toote liik, turult kõrvaldamise puhul toodangu kogus, vastavus Euroopa Liidu vastavale puu- ja köögivilja turustusstandardile ning saagi koristamata jätmise puhul selle pindala.

Turult kõrvaldamise puhul tuleb lisada ka, mida kavatsetakse toodetega teha. Teavitamise järel viib põllumajandusamet läbi kohapealse kontrolli.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles