Omanikud: Eesti Gaas kasutab alatuid võtteid

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Priit Simson

Eesti Omanike Keskliit on mõnda aega vaeva näinud, et maagaasi hinnakujunduse kitsaskohad saaksid päevavalgele toodud ning et koduomanikke järjepidevate gaasi (ja sellest tulenevalt ka kütte) hinnatõusudega ei röövitaks.

«On hea meel tõdeda, et konkurentsiamet on asunud Eesti Gaasi hinnaregulatsiooni jälgides lõpuks oma nime väärilisele positsioonile ning oleme selles küsimuses konkurentsiametiga ühisel seisukohal, et äri- ja erakliente tuleb kohelda võrdselt ning gaasi hinda tuleb langetada aasta lõpus kõikidele,» kirjutab omanike keskliidu peasekretär Taavi Madiberk ühenduse blogis.

«Eesti Gaas on esitanud hinnataotluse, millega tõuseks gaasi hind kodutarbijatele veelgi 20 protsenti. Samal ajal langeb aasta lõpus gaasi hind tööstustarbijatele 10 protsenti. Mõlemad hinnamuutused tuginevad gaasi hinnaregulatsiooni seotusele toornafta maailmaturu hindadega,» kirjeldab Madiberk.

«Eesti Gaas püüab turgu valitseva ettevõtjana ära kasutada maagaasiseaduse nõrkust, kus tänini pole ette nähtud kohustuslikku mehhanismi hinnataotluse esitamiseks sisse ostetava maagaasi hinna languse korral,» väidab omanike keskliidu peasekretär.

«Eesti Gaas kasutab sellist mehhanismi: kütusehinnad langevad ja Eesti Gaasil oleks põhjust esitada taotlus hinnamuutuseks. Sellises olukorras valib Eesti Gaas väga täpselt ajahetke, millal muudatus sisse anda. Kuigi hinnalangus on juba toimunud, näeb metoodika ette hinna arvutamise viimase 6 kuu keskmise pealt. Kuna eelnes periood, mil hind oli kõrge, siis on ka keskmine loomulikult kõrgem, kui hetkel langenud hind. Niisiis on õige aeg taotlus sisse anda,» kirjutab Madiberk.

«Taotluse menetlemine konkurentsiametis võtab protsessi loomuliku keerukuse tõttu aega ja kuni see kestab, ei ole põhjust ega vajadust uut taotlust sisse anda. Loomulikult loodab Eesti Gaasi nafta maailmaturu hindade tõusule praegusest madalseisust, mis osava venitustaktika korral annab võimaluse, et Eesti Gaas peab hinda hoopis vähem langetama,» väidab Madiberk.

«Ainus võimalus on teha vastavalt konkurentsiseadusele ettekirjutus, kuid ka see ei taga kohest uue hinnataotluse esitamist. Enamgi, isegi kui tekiks kohustus esitada uus hinnataotlus, on juba õnnestunud müüa kogu kõrgema tarbimiskoormusega talve vältel kodutarbijatele gaasi kõrgema hinnaga. Hiljem suvel, kus tarbimine on väga väike võib ju ka odavamalt müüa!» selgitab Madiberk.

«Eesti Gaasi töötajaskond ei ole seega sugugi rumal ja teenib oma omanikele Gazpromile ja tolle sõbrale Ruhrgasile olenevalt järgnevatest käikudest kümneid või isegi üle saja miljoni krooni lisatulu,» hindab omanike keskliidu peasekretär.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles