SEB ja Sampo pangad pakuvad väikeettevõtjatele kaarditerminale 5 euro eest kuus

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaardimakseterminalid on kallid.
Kaardimakseterminalid on kallid. Foto: Kalev Lilleorg / Õhtuleht

SEB ja Sampo pangad nõustuvad EVEA avaldusega, et rohkem väikeettevõtjaid võiks pakkuda kaardimakseid ja pakuvad omalt poolt neile kaardimakseterminale vaid 5 euro eest kuus.


Ühtlasi teatas SEB, et peab teiste Eesti pankadega läbirääkimisi lepingute muutmiseks ja kokkulepitud kaardimakse vahendustasude langetamiseks.

«Kolm kuud tagasi tehtud samm langetada kaardimakseterminali kuutasu viie euroni kuus on andnud tulemust. Kulude kokkuhoiu võimalust on kasutanud ligi 600 väikekaupmeest, kes on paigaldanud kokku 900 makseterminali. Sellist aktiivsust ei ole turul olnud viimased viis aastat,» märkis SEB jaepanga ja tehnoloogia valdkonna juht Eerika Vaikmäe-Koit.

Väikekaupmeeste aktiivsus makseterminalide hankimisel näitab, et seni on peamiseks takistuseks kaardimaksete vastuvõtmisel olnud kõrged kulud. EVEA tehtud küsitluse kohaselt maksab kaupmees makseterminali rendiks keskmiselt 15,40 eurot kuus.

Väiksem sularaha kasutamine on nii pankade, kaupmeeste kui ka klientide huvides. Pangad ja ka paljud kaupmehed doteerivad täna kas otseselt või kaudselt sularahatehinguid, sest sularaha käitlemise kulud on kõrged.

SEB leiab, et kaardimakseid soodustades on nii pankadel kui ka kaupmeestel võimalik kiiremini üle minna efektiivsemale arveldussüsteemile, mis aitaks aastas kokku hoida kümneid miljoneid eurosid nii sularaha käitlemise kui ka sellele kuluva töötajate tööaja ja turvateenuste pealt.

Kaardimaksetasude osas on samuti oodata positiivseid arenguid. Koos mahtude kasvamisega on langenud ka hinnad - viimase nelja aasta jooksul on kaardimaksete mahud kasvanud umbes 20 protsenti ja kaardimaksetasud on langenud keskmiselt umbes 25 protsenti.

EVEA andmetel tehakse kaubanduses ja teeninduses 60 protsenti maksetest endiselt sularahas. «Sularaha osakaalu vähendamine ja kaardimaksete mahtude suurenemise trend jätkub ning mida kiiremini see toimub, seda kasulikum kogu ühiskonnale.

Uurime võimalusi langetada sarnaselt terminalitasule oluliselt ka vahendustasusid, et seeläbi suurendada kaardimaksete mahtu tavapärasest kiiremini, mis omakorda muudaks langetatud vahendustasud majanduslikult mõistlikuks,» sõnas Vaikmäe-Koit.

«Koostööpartnerina on meie huvi, et kaupmehel läheks hästi ja äritegevus oleks elujõuline. Oleme selleks püüdnud ettevõtjaile parimad tingimused luua,» ütles Sampo panga kaardivaldkonna juht Ainar Nurk.

Ka Sampo pakub kaupmeestele kaardimakseterminale rendihinnaga 5 eurot kuus. Lisaks on langetanud komisjonitasusid keskmiselt 1,5 protsendi peale ühelt tehingult. «Komisjonitasu pakkumist tehes arvestame kaupmehe tehingute koguarvu ja keskmist väärtust,» lisas Nurk.

Parima pakkumise ja soodsaima komisjonitasu saamiseks peaks ettevõtja tema sõnul küsima pakkumisi erinevatelt teenusepakkujatelt, leidma võimalusi müügimahtude ja käibe suurendamiseks ning pöörama tähelepanu sidekulude optimeerimisele



 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles