Eesti Energia virtuaalsed kodumudelid õpetavad säästma

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fragment Eesti Energia uuest säästuveebist. Pildil 3D korterimudeli köök.
Fragment Eesti Energia uuest säästuveebist. Pildil 3D korterimudeli köök. Foto: Tarbija24

Eesti Energia avas täna uue energiasäästuportaali, mis näitab korteri ja eramaja 3D mudeli abil kasutajale lihtsal moel kätte võimalikud säästmiskohad. Üheks ootamatuks kulude võimaluseks on näiteks segistite ja kraaniotsikute vahetus.

Säästuveebi virtuaalsetes kodudes saab liikuda erinevates tubades, mida kaunistavad arvukad rohelised plussmärgid. Plussile vajutades kuvatakse ekraanile tekstikast, kuhu on siis märgitud antud eseme või ruumiosaga seotud säästmisvõimalus ning ka rahasumma, mida seda võimalust kasutades säästa saab.

Virtuaalse korteri köögis liikudes selgub sel moel, et kraanile vee survet kompenseeriva otsiku paigaldamine aitab veekulu vähendada kuni kaks korda ning rahalist võitu võiks see tuua 95 eurosenti nädalas.

Virtuaalse eramaja õues ringi vaadates leiab nii päikesekütet, välisvalgusteid kui ka pesukuivatamist puudutavaid säästunippe. Energiafirma eksperdid on nimelt välja arvutanud, et kuivatist loobumine ja pesu nöörile või restile riputamine hoiab aastas kokku 68 eurot.

Teine põnev lahendus portaalis on energiaprofiili koostamine. Kasutajalt küsitakse 23 küsimust ning selle põhjal arvutab süsteem välja kodu energiaklassi, näitab ära kodukulude jaotuse (kui palju rahast kulub küttele, elektrile, veele) ning annab soovitused, kuidas kulusid vähendada. Soovituste juures on ka hinnanguline summa, mida sel moel aastas kokku hoida õnnestuks.

Aasta lõpuks peaks Eesti Energia säästuveebi veelgi täiendama. Näiteks avaneb Eesti Energia iseteeninduse kasutajatele tulevikus energiaprofiil juba osaliselt täidetuna, sest andmed elektritarbimise kohta on firma süsteemides ju olemas. Samuti on plaanis energiaprofiili koostamise juurde lisada võimalus oma kodu profiili teistega võrrelda – Tallinnas korrusmajas elav pere saab oma kulusid võrrelda teiste Tallinna korrusmajades elavate inimeste kuludega ning Võrumaal metsatalus elav pere näeb võrdluseks teiste Võrumaa eramajade andmeid.

Eesti Energia jaeäri kommunikatsioonijuht Katriin Loorents selgitas, et energiasäästuportaali lõi firma juba seitse aastat tagasi, kuid seni olid selle sisuks peamiselt artiklid. Kuigi neid käis  kuus lugemas ligikaudu 4000-5000 kasutajat, polnud see ehk parim viis sõnumit inimesteni viia.

Tööd portaali uuendamisega alustas Eesti Energia veidi enam kui pool aastat tagasi ning ka loomisel oldi säästlikud - kuludeks oli vaid oma töötajate töö ja vaev, lahendusi sisse ei ostetud.

Loorents tunnistas, et temalegi pakkus valminud portaal ja virtuaalsete kodude uudistamine üllatusi. Näiteks ei osanud ta oodata, et kraani või segisti ots võiks kodukuludes üldse mingit rolli mängida.

Säästuportaal on avatud kõigile ning kogu info on olemas eesti, vene ja inglise keeles.

Link portaalile siin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles