Suvine ökokott: kingi vanadele teksadele uus elu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marja Matiisen
Marja Matiisen Foto: Mati Hiis / Õhtuleht

«Eestlased on harjunud kangast kotte kandma suviti, kuid korralikult õmmeldud kotid sobivad kanda läbi aasta,» kinnitab tekstiilikunstnik Marja Matiisen, kelle osavate näppude all saavad viimasel ajal kottideks vanad teksad.

Matiisen teab, et peaaegu igaühel on muutuva moe või kõikuva kehakaalu tõttu mõni jõude seisev teksapaar, mis pärast paariaastast kapis kopitamist kipub prügimäel lõpetama – ta julgustab vanadesse tekstiilidesse, nagu ka teistesse väärikasse ikka jõudnud asjadesse, suhtuma säästlikult ja samas fantaasiat lennata lastes, kirjutas Õhtuleht.

Tekstiilikunstniku sõnul paljud kindlasti ohkavad, et ei saa seda paksu riiet oma masinaga õmmelda, kuid selliseid nippe ja tehnikaid kasutades, kus kangast vaid paar-kolm kihti, õnnestub teksat õmmelda ka päris tavalise masinaga – vajadusel saab mõnes paksemas kohas tepingu ka käsitsi teha.

Matiiseni kogemus näitab, et vanad teksased saab kasutada ära viimase ribani – luku- ja niidiotstest võib teha kotile kaunistuse, põimida need eheteks või keerata prossiks.

Naise sõnul on võtmesõnaks viimistlus: «Kui veidi lohakalt sündinud vanast uued asjad on suunatud vaid noortele, siis viimse niidini viimistletud taaskasutatud esemeid kannavad meelsasti ka nõudlikuma maitsega inimesed.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles